Dansk integreringsminister kaller egen integreringspolitikk for «fiasko»

Utlendings- og integreringsminister i Danmark, Mattias Tesfaye, er misfornøyd med lave tall for jobbintegrering hos enkelte innvandrergrupper.
Foto: Socialistisk Folkeparti
– Vi må erkjenne at integreringspolitikken vår ikke fungerer, sier den danske utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye.

En ny rapport viser blant annet at kun 17 prosent av syriske kvinner har kommet i jobb, mens mindre enn halvparten av mennene er sysselsatt.

Innvandrere og deres etterkommere utgjør 800.000 eller nær 14 prosent prosent av Danmarks samlede befolkning på 5,8 millioner, ifølge Danmarks Statistik.

Overfor Kristeligt Dagblad innrømmer den danske innvandringsministeren Mattias Tesfaye, som selv er halvt etiopisk, at integreringspolitikken har mislyktes.

– Vi kan ikke bli overrasket. Når vi fører den samme integreringspolitikken, så får vi også de samme resultatene, sier han til avisen.

Store forskjeller mellom grupper

Liknende tall gjelder for en stor andel av andre innvandrergrupper fra samme region. Rapporten viser også store forskjeller i sysselsetting mellom ulike innvandrernasjonaliteter, med eritreere som best integrerte på jobbmarkedet.

– Vi vet at innvandring fra Midt-Østen betyr større integreringsoppgaver. Vi vet også at innvandrere fra Øst-Asia, som Thailand, Filippinene og Kina, blir merkbart bedre integrert, sier han videre.

Restriktiv politikk

I europeisk sammenheng har Danmark utmerket seg med en svært kravrettet integreringspolitikk.

Nyankomne flyktninger får ikke tilgang til trygdeytelser. I stedet må de finne seg jobb, og skulle de vise seg å ikke være i stand til det, er man nødt til å delta i et 37 timers lang ukentlig integreringsprogram.

Ifølge Tesfaye må innvandringspolitikken ta utgangspunkt i ideen om at noen grupper tilpasser seg det danske samfunnet, mens andre ikke klarer det etter flere generasjoner. Tesfaye har tidligere gått til orde for å redusere tilstrømningen fra land der integreringsutfordringene er størst.