- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Ifølge VG Nett viset det bosniske nyhetsmagasinet til anonyme, men velinformerte kilder.
Pelemis var tilknyttet 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren, en enhet som var sentral i det som foregikk under hendelsene i Srebrenica som ledd i borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia.
Bygde opp et tillitsforhold
Utrop prøvde å få tak i journalist Mirha Dedic, som lagde saken. Siden hun ikke snakker engelsk var det hennes kollega, Mirsad Fazlic, som sa seg villig til å svare på våre spørsmål.
– Mirha kom nylig tilbake fra et lengre opphold i Serbia, hvor hun har vært en av våre faste stringere. Hun greide å bygge opp et tillitsforhold til folk i det serbiske militæret og etterretningstjenesten BIA, noe som hjalp oss enormt i denne saken, sier han på telefonlinja fra sitt kontor i Sarajevo.
Fazlic forteller videre at mange av veteranene fra den bosnisk-serbiske hæren ble etter krigen brukt både av Serbias tidligere leder Slobodan Milosevic, og de demokratisk valgte regjeringene etter ham til å gjøre “skittent arbeid” som blant annet våpensmugling.
– Slik traff Breivik og Pelemis hverandre. Vi er sikre at møtet fant sted, selv om vi ikke er helt 100 prosent sikre på et politisk brorskap, med videre kontakt.
Bringer tilbake vonde minner
Terrorsaken i Norge har vært av interesse i det balkanske landet, skal vi tro Slobodna Bosna-journalisten
– For oss er en person som Breivik en som minner oss om de vonde krigsminnene vi hadde fra knapt mindre enn tjue år tilbake. Vi ser den samme intoleransen og de samme uakseptable holdninger hos ham som vi selv opplevde. Jeg tror mange her deler Norges smerte, og venter i spenning på hva som blir endelig dom i saken, avrunder han.