- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Uganda-fødte og London-baserte Kuper har siden 1993 reist rundt hele verden for å undersøke hvordan fotballen påvirker identitet og tilhørighetsfølelse i en sosial, nasjonal og etnisk kontekst. Resultatet ble boka Football Against the Enemy, utgitt tidligere i år.
I et intervju med den spanske avisen La Vanguardia hevder Kuper at det spanske landslaget ikke bare har kapret fotballsupporteres hjerter internasjonalt, men også skapt glede blant spanske supportere, og forent landet på en måte hverken politikere eller nasjonale institusjoner har klart.
– I Spania har klubbtilhørigheten og den sterke nasjonalregionale identiteten gått sammen. Fortsatt er rivaliseringen sterk, men den er ikke like politisert og internalisert som før. Unge generasjoner supportere vokser opp i en mer åpen og globalisert klima. Folk som holder med Real Madrid kan glede seg at erkerivalen Barcelona bidrar til den vinnende stammen i denne gyldne spanske landslagsgenerasjonen. Og Barcelona-fansen kan glede seg over det spanske lagets prestasjoner, samtidig som man fortsatt kan være stolte katalenere. For tjue år siden var frontene så steile at dette ville vært utenkelig.
United i Manchester og Bangladesh
Kuper viser til den indiske økonomen og filosofen Amartya Sen, som påpeker at folk har flere, og ikke bare en identitet, når han prøver å forklare fenomenet i boka.
Et eksempel i boka på et slikt farge- og kulturblindhet i fotballen er Manchester United, en av de mestvinnende engelske klubber gjennom tidene.
– Selvsagt betyr Manchester United noe annet for Ahmed i Bangladesh enn for en mann hvis far, og farfar også støttet klubben. Men nødvendigvis betyr ikke dette mindre for førstnevnte. I fattige land som Bangladesh, Nigeria og Thailand er det å støtte en stor europeisk klubb en måte å være del av et stort globalt fellesskap på tvers av nasjon og kultur. Å bo i et fattig nabolag, men samtidig “være forbundet” med verdensstjerner som Wayne Rooney eller Lionel Messi hver helg på TVen gir stolthet, glede og ikke minst virkelighetsflukt fra en ofte hard hverdag, sier han til lavanguardia.com.