Barna til Bieday Razene Hambeer hadde merker etter fotlenker da de ble sluppet fri etter seks uker i fangenskap hos kidnappere i Sinai.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
Etter seks uker i fangenskap hos menneskehandlere i Sinai ble Bieday Razene Hambeers fire barn endelig sluppet fri natt til mandag. Da hadde de levd med lite vann og mat, og var lenket sammen store deler av tiden, ifølge NRK.
– Ungene har vært utsatt for et helt grusomt press, og har levd seks uker med trusselen om å bli drept, sier Heidi Meland som har vært leder for aksjonskomiteen i Gildeskål som har samlet inn penger for å betale 250.000 kroner i løsepenger til kidnapperne.
Flyktet fra Eritrea
Hambeers historie begynner i Eritrea, et av verdens verste regimer. Familien flykter, men i Sudan blir fire av barna i alderen 12-14 år kidnappet og fraktet til Sinai i Egypt. Der ble de holdt fanget av kriminelle som truet med å selge ungenes organer hvis ikke kravet om løsepenger ble innfridd.
For tre uker siden begynte innsamlingen for å skrape sammen 250.000. Bedrifter, privatpersoner og fagforeninger har stilt opp. Fredag ettermiddag kom meldinga om at de hadde klart det. Kidnapperne holdt ord og barna ble sluppet fri natt til mandag.
Til Norge
Nå jobber aksjonsgruppa på spreng for å få ungene til Norge.
– Ungene blir registrert hos ambassaden og det vil forhåpentligvis få fart på den gjenforeningssaken faren har hatt gående for å få ungene til Norge. Jeg tror det vil bety at UDI kan behandle saken fort og effektivt, sier Meland.
Flyktningtjenesten i Gildeskål ha bedt UDI formelt om å prioritere denne saka for familieinnvandring, ettersom det gjelder barn på flukt som har vært offer for menneskehandel.
– Saken gjelder mindreårige barn uten tilsyn i et land hvor de oppholder seg illegalt. De er ofre for trafficking , og det tilsier at UDI bør ta tak i denne saken umiddlebart. Vi har gjort vårt, nå er resten opp til norske myndigheter, sier Meland videre til NRK.