I et intervju med den spanskspråklige tv-kanalen Univision i går medga presidenten at han ikke hadde holdt sitt løfte om å få til en reform i innvandringslovgivningen.
– Det er den største feilen min hittil som president, sa han ifølge avisen Die Presse.
Under valgkampen i 2008 lovet han å gjøre noe med lovene, men økonomien sto foran et sammenbrudd, og krisen tak all hans tid de to første årene av presidentperioden, forklarte han seerne.
– Jeg har ikke fått til alt jeg ønsket å få til, sa han.
Ut av skyggen
Innvandringsdebatten er svært omstridt i USA, ikke minst på grunn av innvirkningen innvandrere kan få på valget. Folk med latinamerikansk bakgrunn er med sine rundt 50 millioner mennesker den klart største minoriteten i landet. Mer enn to tredjedeler av latinoene ga sin stemme til Obama ved forrige valg. Da han overtok presidentstolen for nesten fire år siden, lovte han å få de mer enn 11 millionene uten legal status i landet, som ofte er bekjente eller slektninger av legale innvandrere, “ut av skyggen”.
For noen måneder siden bestemte Obama at folk som hadde kommet inn i landet uten papirer mens de selv fremdeles var barn, skulle slippe å sendes ut. Disse kan nå i stedet få arbeidstillatelse, men foreløpig gjelder dette bare i to år framover. Flere medier spekulerte i juni, da ordningen ble vedtatt, på om dette kunne ha valgstrategiske årsaker. Ordningen omfatter ifølge Reuters 800 000 personer i USA.