- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Beslutning ble tatt av Biblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm i et samråd mellom personal og kunsterisk ledelse på barne- og ungdomsavdelingen, melder Dagens Nyheter.
– Bildet Tintin-bøkene gir av eksempelvis afrikanere er afrofobisk, sier Behrang Miri, som jobber med å utvikle Kulturhusets barne- og ungdomsvirksomhet.
Vanvidd
Nå stormer kritikken fra flere hold mot Miri.
I en nettkronikk på Sydsvenskan.no med tittelen För dumt för att vara sant skriver Andreas Ekström at engsteligheten man tar i disse spørsmålene med er i ferd med å akselerere til det rene vanvidd, og at bruk av ordet «neger» i en barnebok, om enn støtende, ikke er grunn god nok til å stryke en bok fra litteraturhistorien.
– Å ta bort eller pirke i et skjønnlitterært verk, fordi menneskeheten har gjort fremskritt siden boken ble skrevet, er i det hele tatt akkurat hva Sannhetsdepartementet i George Orwells «1984» drev på med, skriver Ekström.
Snur i saken
Nå snur også Kulturhuset i saken. Eric Sjöström, som er leder i kulturhuset, forsikrer at alle Tintin-albumer får inntil videre bli i hyllene.
– Vi tok beslutningen litt for fort, sier han til Dagens Nyheter.
Katti Hoflin, som startet ungdomsbiblioteket på Kulturhuset, men som nå jobber for Dunklers kulturhus i Helsingborg, er glad for at Tintin får bli.
– Et bibliotek står for det frie ordet, og der skal det finnes alle mulige slags tekster som man kan debattere og prate om. Jeg synes også at hvis man prøver å pakke hele verden inn i likestilling, fluff og kaniner og gjør alt tilrettelagt så kommer aldri barna til å kunne håndtere at det er ganske komplekst og problematisk å være menneske, sier Hoflin til avisen.