- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
Forbudet gir færre tiggere, sier stedfortredende politidirektør i København, Mogens Kjærgaard Møller, til Klassekampen.
– Vi ser at tiggeforbudet har betydning for antallet tiggere. Det er grunnen til at vi har langt færre tiggere her enn i Oslo.
Her hjemme ruller debatten om tiggeforbud. Politiet, samt Høyre, Frp og Senterpartiet vil ha forbud. I helga sa justisminister Grete Faremo at den rødgrønne regjeringen vil gå inn for å endre politivedtektene slik at tigging kan forbys i visse områder og på visse tidspunkter dersom det er «ordensmessige grunner» til det. Regjeringen har avvist å innføre et generelt forbud mot tigging.
Til nytte
Møller vil vokte seg mot å komme med anbefalinger til sine norske naboer, men forteller gjerne om sine erfaringer med å håndheve forbudet.
– Vi har hatt nytte av det. Vi har muligheten til å straffe og sende ut folk som tigger. Det er et instrument som vi benytter oss av, sier Møller til Klassekampen.
Sosialt problem
Oslopolitiet mener svært mange utenlandske tiggere kommer til å finne veien til Norge i sommer. I gårsdagens VG uttalte politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold at “vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd”. Sjøvold er blant dem som ønsker et tiggeforbud.
Motstanderne mot et slikt forbud argumenterer blant annet med at man ikke skal kriminalisere fattigdom.
Møller i København vedgår at jusen kommer til kort på dette feltet.
– Tigging er et kriminelt problem, men i langt større omfang et sosialt problem. Man skal ikke tro at politiet kan løse alle samfunnets utfordringer. Problemet er når tiggingen er satt i system og vi ser at folk blir kjørt hit i busser for å tigge og pengene går til bakmenn. Det er en form for organisert kriminalitet, sier han til Klassekampen.