- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
– Rettsstaten og respekt for grunnleggende rettigheter er kjerneverdier for EU, understreket EU-president Charles Michel etter å ha sittet nesten tre timer i møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara tirsdag.
Michel sa at han i samtalene hadde gitt uttrykk for stor bekymring for utviklingen i Tyrkia knyttet til rettsstat og menneskerettigheter.
– Det er åpenbart et feil signal nå, sa hun på en pressekonferanse sammen med Michel.
Samtidig understreket von der Leyen at hun håper på et bedre forhold til Tyrkia i framtida.
Også striden om gass- og oljeleting øst i Middelhavet har vært en belastning på forholdet mellom Tyrkia og EU. EU-kommisjonens leder sier unionen ikke vil nøle med å kritisere Tyrkia hvis landet igjen iverksetter «unilaterale handlinger» overfor EU-medlemmene Hellas og Kypros.
I fjor så det imidlertid ut til at avtalen var i ferd med å kollapse, da Tyrkia åpnet grensene mot Hellas fordi de ventet flere flyktninger fra Syria.
Von der Leyen oppfordret tirsdag Tyrkia til umiddelbart å gjenoppta praksisen med å ta imot migranter og flyktninger som har tatt seg over til Hellas og blitt sendt tilbake igjen.
EU håper på en bredere migrantavtale, med mer støtte også til blant annet Jordan og Libanon. Von der Leyen drar videre til Jordan etter besøket i Tyrkia.
Fakta om flyktningavtalen mellom Tyrkia og EU
* Avtalen trådte i kraft 20. mars 2016 og innebærer at migranter og flyktninger som ankommer Hellas, skal sendes tilbake til Tyrkia, mot at EU tar imot syriske kvoteflyktninger fra leirer i Tyrkia. Dette er blitt kalt en «én mot én»-løsning.
* Fra EUs side har hensikten med avtalen vært å stoppe den ukontrollerte strømmen av flyktninger og migranter, samt å hindre menneskesmugling ved å stenge den største flyktningruten til Europa, som går mellom Tyrkia og Hellas.
* Ifølge avtalen skal EU dekke alle kostnader knyttet til retur og gi finansiell støtte til Tyrkia for å takle utfordringene som har ført med det økende antallet flyktninger.
* Avtalen har blitt møtt av kritikk fra FN og flere internasjonale organisasjoner som Amnesty International, Leger Uten Grenser og Redd Barna, da de mener den strider mot internasjonale konvensjoner. Det har blitt stilt spørsmål ved lovligheten av å sende flyktninger tilbake til Tyrkia mot finansielle og politiske fordeler.
(Kilde: NTB/SNL)