Sammen med filosofen Daniel Dennet, nevrologen Sam Harris og samfunnsdebattanten Christopher Hitchens (1949-2011) har Richard Dawkins vært en av de fremste eksponentene for den såkalte “nyateismen” i en årrekke.
Nå er han i hardt vær etter følgende tweet:
Mange av twettene hans ville ikke se malplassert ut på Stormfront.
Påstanden har fått mange til å reagere og i det venstreliberale britiske tidsskriftet New Statesman sparer ikke kommentator Martin Robbins på kruttet i sin kritikk av Dawkins:
– Når Dawkins snakker om “muslimske” Nobel-priser opp gjennom årene, kritiserer han ikke bare en religion: han angriper en gruppe mennesker i et nokså klart avgrenset geografisk område, som man forbinder med et bestemt utvalg etnisiteter. Han bidrar til den rasistisk ladde diskursen med sitt utvalg av tvilsomme fakta, det overdrevne og hatske språket han bruker for å beskrive dem og konteksten som han setter dem fram i. Kort sagt begynner han å høres ut som en tilhenger av det ytre høyre – mange av twettene hans ville ikke se malplassert ut på Stormfront [kjent nynazistisk nettsted, red. anm.], skriver han.
Richard Dawkins har imidlertid ikke tatt seg synlig nær av kritikken. På Twitter-kontoen hans myldrer det av nye tweets om temaet. Dawkins har også retweetet flere støtteerklæringer, som denne:
– Jeg er ikke rasist
Selv om han ikke ville trekke kritikken, mener Dawkins seg misforstått og i et blogginnlegg forsøker han å forklare hvilken sammenheng den allerede sterkt forhatte tweeten bør ses i. Han hevder at tweeten kom som et svar til troende muslimer som stadig påstår at islam har en særstilling blant religionene fordi passasjer i Koranen skal ha bevist vitenskapelige sannheter lenge før moderne vitenskap kom fram til disse.
Han understreker i blogginnlegget og i senere tweeter at islamsk vitenskap var stor og viktig i middelalderen og at han mener islamsk kultur bør æres for dette. Samtidig avviser han at det er rasistisk å påpeke “fakta”.
Muslimer og rødhårede
Kommentator Robbins mener derimot at fakta ikke er nøytrale:
– Det er frustrerende med den naive måten Dawkins og hans tilhengere forsvarer fordommer som dette. “Det er bare et fakta-utsagn”, protesterer folk, men selvsagt finnes det ikke noe slikt. Alle utsagn faller i en kontekst: hvis jeg lagde en Tumblr der jeg linket til saker om svarte folk som gjør noe dumt, er kanskje hver enkelt sak bare “et enkelt faktautsagn”, men det ville ikke fjerne noe av den iboende rasismen i en slik øvelse, skriver han.
I blogginnlegget sitt innrømmer Dawkins at det kan virke påfallende at han valgte å nevne akkurat muslimer i sin tweet:
– Igjen, dette er et greit poeng. Én nevnte rødhårede (men verken han eller jeg kunne finne tall på rødhåredes vitenskapelige bragder, men vi skjønner poenget). Jeg selv tweetet at Trinity Cambridge har flere Nobel-priser enn noe land i verden utenom USA, Storbritannia (tautologisk), Tyskland og Frankrike, skriver han.