- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Korrupsjonsanklager, logistikkproblemer og nå brudd på menneskerettigheter. Ifølge den engelske avisen The Guardian har dusinvis av arbeidere fra Nepal omkommet den siste tiden, omtrent én person per dag. Nepaleserne er blant den store andelen av fremmedarbeidere i Qatar som skal bygge anlegg og infrastruktur til det kommende mesterskapet.
– Forholdene til fremmedarbeiderne minner om slaveri, skriver avisen.
Ifølge Nepals ambassade i Doha har minst 44 arbeidere mistet i løpet av to måneder i sommer. Mer enn halvparten av tilfelle som følge av hjerteproblemer eller ulykker på arbeidsplassen. Etter det Guardian skriver har arbeidere i ørkenen blant annet blitt nektet fri tilgang til vann.
– Jeg er sint, men dette er slik vi blir behandlet av selskapet. Vi er hjelpeløse og jeg angrer på at jeg kom hit. Men hva skal vi gjøre? Vi kom hit for å finne arbeid, men vi har vært uheldige, forteller en av gjestearbeiderne til avisen.
Strengere kriterier
Amnesty International vil stille strengere kriterier for å få arrangere VM, men ønsker ikke boikott av det kontroversielle mesterskapet i Qatar.
– Vi ber ikke om boikott av fotball-VM i Qatar, men mener FIFA (det internasjonale fotballforbundet) har muligheten til å legge press på arrangørlandet om at de over tid også må oppfylle kriterier om grunnleggende menneskerettigheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge til Aftenbladet.