- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
WFP gir nå mat til rundt 1,8 millioner mennesker i Tigray, men over dobbelt så mange trenger hjelp.
Etiopias statsminister Abiy Ahmed innledet i november i fjor en militæroffensiv mot Tigrayfolkets frigjøringshær (TPLF) og fikk støtte fra eritreiske styrker.
Øyenvitner har fortalt om massakrer, voldtekter og andre overgrep begått av styrkene, og både menneskerettsorganisasjoner og FNs høykommissær for menneskerettigheter mener at det har skjedd omfattende krigsforbrytelser.
WFP har rundt 180 hjelpearbeidere i Tigray, men de fortviler over ikke å kunne nå alle dem som trenger hjelp.
– Våre ansatte i Tigray står overfor en brutal virkelighet. For hver familie vi når med livsnødvendig matvarehjelp, er det talløse andre som vi ikke når, særlig på landsbygda, sier WFPs leder David Beasley.
– Vi har bedt om humanitær tilgang, men blokkeres fortsatt av væpnede grupper, sier han.
Rundt 90 prosent av avlingene i Tigray har ifølge WFP gått tapt som følge av plyndring og ødeleggelse, mens rundt 80 prosent av alle husdyr enten er slaktet eller stjålet.
Titusenvis av underernærte barn risikerer å dø i Tigray-regionen, advarte FN fredag.
– Uten humanitær tilgang til å øke vår respons, anslås det å være mer enn 30.000 underernærte barn i de svært utilgjengelige områdene i Tigray som har høy risiko for å dø, sa Unicef-talsmann James Elder.
FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock har advart om at situasjonen i landet kan forverre seg drastisk om verdenssamfunnet ikke snart kommer på banen.
Ferske tall viser at antall mennesker klassifisert som å leve under forhold som innebærer sult, er høyere i Tigray nå enn det har vært noe annet sted i verden siden sultkrisen i Somalia i 2011. Den gang døde en kvart million mennesker.
– Det kan alt være snakk om hungersnød i enkelte områder, og hundretusenvis av liv er i fare, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield torsdag.
– Vi er vitne til et humanitært mareritt. Vi kan ikke la Etiopia sulte. Vi må handle nå, sa hun, med henvisning til situasjonen i Tigray.
– For å unngå en humanitær katastrofe, må et samlet verdenssamfunn handle både direkte og indirekte, raskt og med styrke, sa EUs krisekommissær Janez Lenarcic.
Mer enn 90 prosent av de fem millioner innbyggerne i Tigray trenger nå nødhjelp. FN har bedt om mer enn 200 millioner dollar – tilsvarende over 1,7 milliarder kroner – for å utvide sin krisehjelp til landet.