- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
«En person som blir medlem av, opererer eller deltar i homofile klubber, samfunn eller organisasjoner, eller som direkte eller indirekte viser offentlige tegn på amorøst forhold mellom to av samme kjønn i Nigeria begår et lovbrudd og kan straffes med opptil ti år i fengsel,» heter det i den nye loven, ifølge nyhetsbyrået AP.
Loven har fått navnet The Same Sex Marriage Prohibition Act, noe som er svært ironisk i et land der ingen noensinne har tatt til orde for ekteskap mellom personer av samme kjønn, skriver NRK.
Loven reflekterer et svært religiøst og konservativt land som ser på homofili som et avvik. Nigeria er ett av 38 afrikanske land – til sammen 70 prosent av kontinentet – som har lover som diskriminerer mot homofile, ifølge Amnesty International.
Negative reaksjoner
Etter at loven ble kjent gikk det ifølge AP et jubelrus gjennom nigerianske twitterkonti. Negative internasjonale reaksjoner har imidlertid ikke latt vente på seg.
– Loven truer selve livsgrunnlaget til lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle og deres støttespillere i Nigeria, og det setter en farlig presedens for forfølgelse og vold mot minoriteter over hele regionen, sier Shawn Gaylord i organisasjonen Human Rights First.
Halshogging og polygami
Presidenten i Gambia, Yahya Jammeh, har uttalt at homofile bør halshogges, og Senegals president kranglet åpenlyst med Barack Obama under en felles pressekonferanse i juni.
– Vi ber ikke europeerne om å innføre polygami, sa den senegalesiske presidenten Macky Sall.
– Vi liker polygami i landet vårt. Men vi kan ikke pålegge det hos dere, fordi folk vil ikke forstå det. De vil ikke akseptere det, sa Sall.
Noen få nigerianske homofile og menneskerettighetsaktivister forsøkte forgjeves å tale mot loven under debatt i nasjonalforsamlingen ifjor. Men de ble ropt mot og buet av de folkevalgte ut så minst ett av vitnene brøt ut i gråt.
EU-domstolen bestemte nylig at lover slik den Nigeria nå har vedtatt gir grunnlag for politisk asyl i unionen.