- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
Hele opptrinnet startet på London School of Economics, under arrangementet Freshers fair – et arrangement for nye studenter. Her stilte student og ateist Chris Moos og en kamerat med t-skjorter fra serien Jesus and Mo som viser Jesus og Muhammed i en ganske uskyldig passiar; «Hey» sier Jesus, mens Muhammed svarer «How ya doin’?».
Maajid Nawaz (bildet) var også med. Han slo fast at han ikke følte seg truet av t-skjortene, og høstet applaus. Etter debatten la han ut Jesus og Mo-tegningen usensurert på Twitter og skrev at han ikke syntes den var fornærmende og at han var sikker på at Gud var større enn at han ville la seg fornærme av den.
Negative reaksjoner
Først da kom de sterkt negative reaksjoner fra muslimer. Nawaz begynte å få dødstrusler og det ble samlet inn over 20.000 underskrifter for å få ham strøket som kandidat for det Liberaldemokratiske partiet. Poltiet ga ham råd om ikke å vise seg offentlig.
Internt blant liberaldemokratene vokste det fram en stor motstand mot Nawaz. Den sterkeste protesten kom fra partifellen Mohammed Shafiq, som også har grunnlagt den muslimske ungdomsorganisasjonen Ramadhan Foundation.
Han gikk ut og fordømte Nawaz på det sterkeste, og oppfordret andre muslimer til å protestere. Shafiq mener Nawaz bør trekke seg som kandidat for partiet, og har også kontaktet andre muslimske land og bedt dem protestere.
Samme problematikken i Norge
Generalsekretær i norske LIM – Likestilling-integrering-mangfold, Sylo Taraku, mener saken er trist og opprørende. Han synes det er nedslående at en så konstruktiv stemme som Maajid Nawaz blir truet på livet på denne måten.
– I denne saken har hans skarpeste kritiker Mohammed Shafiq faktisk tatt kontakt med muslimske land og bedt dem ta affære. Og det fordi Maajid Nawaz skrev noe på Twitter! Det er uhørt og helt ute av proporsjon. Slike trusler og bøllete oppførsel skaper et press på ytringsfriheten som vi ikke kan akseptere, slår Taraku fast.
Taraku mener vi har mye av den samme problematikken i Norge.
– Alle med muslimsk bakgrunn som går ut med denne typen kritikk opplever det samme. Det er tydeligvis ekstra provoserende når slikt kommer fra «ens egne». Her mener jeg storsamfunnet har en viktig oppgave. Vi kan ikke akseptere denne typen oppførsel, sier han.
Linken til bildet