- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
I Brasil eier tre prosent av befolkningen to tredeler av all dyrkbar jord, den skjeveste fordeling av jord noe sted i verden, bortsett fra Paraguay. Rundt 20.000 medlemmer av Movimento dos trabalhadores rurais Sem Terra, De jordløses bevegelse, demonstrerer foran presidentpalasset i Brasils hovedstad Brasília, melder nrk.no.
Bevegelsen ble dannet i 1984, mens landet frotsatt var under et militærstyre. Generalene hadde ingen forståelse for organisasjonens krav om at deres gode venner, de rike landeierne, skulle gi fra en del av sine enorme eiendommer.
Organisasjonens medlemmer er fryktet for sine militante aksjoner, og store politistyrker er utkommandert. Og snart er bråket i gang. Politi og demonstranter utkjemper det reneste gateslag, og det brukes tåregass og skytes med gummikuler. Mer enn 30 mennesker blir skadd i opptøyene.
Jordreform
– Vi demonstrerer for kravet om en jordreform og mot myndighetenes manglende interesse for våre rettferdige krav, sier «De jordløses» talsmann Alexandre Conceicao.
– Fortsatt er det hundretusener av fattige bønder som ikke har fått den jorda de har krav på, og de siste årene har arbeidet med tildeling av jord gått saktere og saktere. Derfor vil vi nå trappe opp våre aksjoner, sier talsmannen.
Utviklingen skuffer
For den kjente frigjøringsteologen Leonardo Boff, en av grunnleggerne av «De jordløses bevegelse» har utviklingen de siste årene vært en enorm skuffelse.
– For oss har det vært 30 år med kamp, motstand, forfølgelse og bakvaskelse i mediene. Vi har fått til mye, men det er fortsatt mye som gjenstår. Alle mennesker har rett til en del av jorda, der de kan dyrke det de trenger til livets opphold. Men noen få mennesker har ranet Brasils jord – de bruker den dårlig, og står i veien for alle dem som vil dyrke jorda og gjøre landet rikere, sier den kjente teologen.
– Vi vet at disse bøndene har krav på å få tildelt jord, og det er trist at en regjering som ledes av et arbeiderparti gjør så lite for å hjelpe dem, sier Débora Nunes, en av lederne for «De jordløses bevegelse».