Flyaksjon hindret uttransportering

Ghader Ghalamere er inntil videre i Sverige med sin kone og sine to barn
Foto: Skjermdump/SVT
Flypassasjerer i Sverige hindret at en kurdisk flyktning, Gader Ghalamere, skulle bli tvangsutsendt fra Sverige til Iran.

Støttegruppen, som har fulgt familiens skjebne, sier politiet hadde bedt Ghalamere om å reise til Norge for å levere sin søknad om et svensk pass herfra.

Mannen har fått en midlertidig utsettelse etter at medpassasjerer ombord forhindret flyet fra å ta av ved å nekte å spenne fast beltene.

Malin Björk, Vänsterpartiet, havnet på samme fly. Partikolleger i Östersund hadde protestert mot utvisningen av mannen, som har flyktningstatus.

Mange har engasjert seg i saken til Ghalamere og familien.

– Jeg spurte folkene fra “Ingen människa är ulovlig ” om hva man kunne gjøre, og de sa at det er piloten som bestemmer om flyet skal lette, men at man kan nekte å feste sikkerhetsbeltet, sa hun til svenske Aftonbladet.

Ombord informerte hun medpassasjerene. Senere ble hun imidlertid politianmeldt av enkelte av medpassasjerene fordi hun hadde hindret flyet i å ta av. 

To barn
Ghader Ghalamere, som flyktet fra hjemlandet for fem år siden, har to små barn med sin kone Fatemeh bosatt i Sverige. Han kvalifiserer til opphold, men immigrasjonsloven pålegger ham å søke fra et annet land. Gjennom flere år var han geriljasoldat på den irakske siden, men rømte i 2002 til Tyrkia. Her fikk han papirer fra FNs flyktningorgan UNHCR, men fikk aldri tildelt et nytt hjemland. Etter fem år med mislykkede forsøk på å finne et land som ville ta i mot ham, tok han seg til Sverige.

Historien har nådd utlandet og The Independent meldte at mannen var tydelig beveget da de andre passasjerene nektet å feste setebeltene – en protest som forhindret pilotene fra å ta av.

Ghalamere ble deretter tatt med til interneringssenteret i Gävle, Midt-Sverige.

– Det er nok nå, sier Sanna Vestin, formann i det svenske nettverket av Flyktning-støttegrupper (FARR). – Ingen som ser familien, kan tvile på at det ville skade barna å se sin far utvist.

Sultestreik
I interneringssenteret har flyktningene innledet sultestreik, og FARR har arrangert to demonstrasjoner i Östersund og Gävle.

Aktivister har også satt opp en Facebook-gruppe, “Manifestasion mot utvisningen av Ghader” og “Stoppa utvisningen av Ghader”, som har 4492 medlemmer.

– Det er gledelig at så mange har stilt opp. Sverige har forpliktet seg til å forsvare barns rettigheter og retten til asyl, sier Vestin.

Aksjonen sprer seg, og støtten vokser raskt, ifølge SVT.