- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Her hjemme vil både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vurdere å ta opp spørsmålet om et norsk lovforbud mot burka og andre plagg som dekker ansiktet på nytt, skriver VG.
– Vi må vurdere om vi skal fremme forslaget på nytt, etter at domstolen i Strasbourg nå har stadfestet det vi i Frp hele tiden har sagt: At et forbud er godt innenfor menneskerettighetene, sier Mazyar Keshvari, Frps integreringspolitiske talsmann til VG.
Jan Bøhler, Aps storbypolitiske talsmann, mener dommen fra Strasbourg setter saken i et helt nytt lys.
– Hovedargumentet for at Norge avviste et forbud i 2013 var at man risikerte å bli dømt i EMD. Nå er det argumentet borte. Jeg mener vi må ta en ny diskusjon om et mulig lovforbud etter dette, sier han til VGNett.
Hindrer kommunikasjon
Generalsekretær i LIM (Likestilling, Integrering. Mangfold), Sylo Taraku, sier det er en god dag på jobben når man ser at argumenter man har brukt tidligere nå har fått et godkjenningsstempel fra Strasbourg.
Til utrop.no viser Taraku til følgende uttalelse fra LIM, skrevet i oktober i fjor.
– Etter vår oppfatning er det absurd at såpass kvinneundertrykkende plagg som burka og niqab, som skal usynliggjøre kvinner i det offentlige rom blir oppfattet som ”en rettighet”. En isolert rettighetsdiskurs gjør terskelen lav for hva som blir definert som en ”rettighet”. Dette er uansett en ”rettighet” som må veies opp mot andre hensyn. Et viktig hensyn er sikkerhet og behovet for å bli identifisert og ansvarliggjort for handlinger i det offentlige rom og overfor andre. Et annet hensyn er muligheten for normal kommunikasjon mellom medmennesker.
“Klespoliti”
Samtidig finnes det også kritiske stemmer til et eventuelt tildekkingsforbud i Norge. Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø hevder kampen mot det totalitære selv kan bli totalitær.
– Jeg vil på det sterkeste advare mot et forbud mot burka. Primært av prinsipielle grunner. Men også rent praktisk er det et håpløst forslag. For hva vil et forbud føre til? Hva tror man vil skje med damene i niqab om det blir forbudt å gå på gata i de klærne? Og hvordan skal et slikt lovverk håndheves? Skal vi ha et «klespoliti» slik Taliban hadde? Eller skal gatepatruljerende politi bruke ressurser på å straffeforfølge kvinner i burka?, sier Nybø til Dagbladet.