- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Eltahawy (bildet) mener at selv om den sittende regjeringen til Abdel Fattah al-Sisi, som overtok etter et statskupp i 2013, har vært en sterk pådriver mot politsk islam, så preges Egypt ennå av religiøst konservatisme.
– Egypts sekulære hersker er mer katolsk enn paven, for å låne en metafor fra en annen religion, Uansett hvem som har makten i Egypt, om det så er islamistene eller militæret, så er det alltid en heterofil, konservativ muslimsk mann som leder den moralske hierarkiet. Jo lenger fra denne nasjonal og religiøse identiteten du er, jo mer sårbar er du i dagens Egypt.
Å innta rollen som forsvarer av offentlig moral er en påminnelse om at islamistene ikke har opphavsretten på offentlig fromhet.
– Fenomenet er ikke nytt. Vi husker jo under Hosni Mubarak, hvor han ofte skrøt av religiøsitet, og av fokuset på “gode muslimske verdier” under sin regjeringstid før han ble avsatt, skriver hun videre i artikkelen.
Ut mot annerledesheten
Forfatteren viser til konkrete episoder, hvor folk som ikke passer inn i det konservative og nyreligiøse Egypt, knebles og undertrykkes.
– Ateister blir jo blant annet beskrevet som en trussel mot rikets sikkerhet eller som bærere av farlige smittsomme virus.
En sak som skapt internasjonal oppmerksomhet er blasfemisaken mot Karim Al-Banna. Al-Banna er en 21-årig student som 10. januar fikk en tre års dom for ringeakt mot religionen etter å ha ytret seg på sosiale medier om at han var ateist. Al Bannas advokat har også klaget over uregelmessigheter i rettergangen.
– Banna ble opprinnelig arrestert i november i fjor, etter at han selv gikk til politiet for å klage på trakassering fra naboer. Trakasseringen begynte etter at navnet hans hadde dukket opp i en lokalavis, hvor man offentliggjorde en liste over kjente ateister. I stedet for å beskytte ham, anklaget politiet ham for å ha fornærmet islam.
Også kristne og homofile i fare
Hun viser også til at ringeaktslover i større grad har begynt å bli brukt mot landets koptisk-kristne minoritet.
– I 2013 ble en koptisk kristen advokat, Roman Murad Saad, dømt in absentia for “latterliggjøre” Koranen.
En annen sak som også ble kjent utenfor Egypts grenser var da 26 menn sist måned ble arrestert i en TV-sendt politiraid på et offentlig badehus i Kairo. Mennene var homofile, og razziaen har blitt oppfattet som et angrep på mennenes seksuelle legning, til tross for at homofili ikke er ulovlig i landet.
– Rettergangene ble oppfattet som ydmykende og belastende for mennene, selv om de etterhvert ble frikjent. Familiene ropte “om at var ekte menn”, ivrige etter å fremheve sine slektningers “identitet som heterofile, konservative muslimer”.
Les hele saken her (på engelsk)
Linken til illustrasjonsbildet