Tiltaket er et svar på krisen på grensen mellom Hviterussland og Polen, der migranter og flyktninger fra krigsherjede land i Midtøsten er strandet.
– Vi foreslår regler for å svarteliste alle typer transport som er involvert i smugling av migranter, skriver EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på Twitter.
Forslaget ble lagt fram for EU-parlamentet og ministerrådet og ventes å bli godkjent i løpet av de nærmeste dagene.
– Flesteparten av Belavias fly er leaset fra selskaper i EU. Dette vil det bli en slutt på når beslutningen er tatt, noe som er nært forestående, opplyste president Charles Michel til EU-parlamentet.
EUs utenriksministre ble i forrige uke enige om å utvide sanksjonene mot Hviterussland til å omfatte personer, organisasjoner og selskaper som utnytter migranter til politiske formål. Hvem som kommer til å bli rammet, er uklart. De som står på listen, kan ikke få visum til EU og kan få kontoer de måtte ha i EU sperret.
Norge har sluttet seg til sanksjonene.
Sårbare mennesker blir brukt i et hybridangrep mot Europa, hevdes det. Dette skal være hevn for at EU har straffet Hviterussland på grunn undertrykkingen av motstandere av Aleksander Lukasjonekos styre.
Von der Leyen skriver at EU-kommisjonen samarbeider med flere land og at det har gitt resultater. Flere flyselskaper har stanset reisende til Hviterussland, og Irak har tatt til tilbake 432 av sine borgere.
EU samarbeider med FN-organisasjoner for å hjelpe migrantene som står fast i Hviterussland, ifølge EU-kommisjonens president.
– Dette er ingen migrasjonskrise. Det er et autoritært regimes forsøk på å destabilisere sine demokratiske naboer, sa von der Leyen til EU-parlamentet.
Samme dag sa hviterussiske myndigheter at 118 migranter er fløyet ut av landet, og at flere står for tur. Det ble ikke oppgitt hvor de blir sendt. Ifølge innenriksdepartementet bidrar flere lands ambassader, inkludert Syria og Irak, til å ordne transport for sine statsborgere.