- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Norsk-kurdiske Aydar besøkte blant annet minnekomplekset Tsitsernakaberd i den armenske hovedstaden Yerevan (se bildet øverst) som del av en internasjonal delegasjon. Aydar var også i Tyrkia, hvor det også ble holdt mindre markeringer.
Temaet er kontroversielt på begge sider, siden den tyrkiske regjeringen formelt ikke anerkjenner den tvungne masseportasjonen på den armenske minoriteten i det tidligere ottomanske riket som folkemord. Folkemordsdisputten har ført til et anstrengt forhold mellom Armenia og Tyrkia, hvor landene blant annet har avstått fra å ha diplomatiske forbindelser til hverandre.
Tilsammen er det nå 25 land i verden som anerkjenner folkemordet, men Norge er ikke blant disse. noe Aydar mener er uheldig.
– Norge har sviktet og bør anerkjenne at det som skjedde var et folkemord. Norske myndigheter har hevdet at press mot Tyrkia for å anerkjenne folkemordet ikke vil gjøre utsiktene til en forsoningsprosess bedre, sier hun til utrop.no.
– Forsoning starter med innrømmelse
Hun viser til fra forsoningsprosesser at man trenger å begynne med en innrømmelse.
– Hvordan skal det kunne være en reell forsoning hvis den tyrkiske staten fortsetter å benekte uretten som er begått? En slik forsoning ville forutsette at armenerne, som mistet halvannen million folk, ikke bare må leve med drapene, men også godta at staten nekter reelt ansvar. Det finnes ingen god grunn til å fornekte folkemord.
Illustrasjonsbildene i saken er det Aydar selv som har tatt, og gitt videre til utrop.no for republisering.