- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Sabeen Mahmud var blant annet grunnlegger og direktør i det Karachi-baserte initiativet The Second Floor (T2F), en sosial kafé som holdt seminarer, webinarer, filmvisninger, stand-up komedie og levende teater. Mahmud var en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten, og kjempet i tillegg for kvinners og religiøse minoriteters stilling i Pakistan.
Hennes bruk av nettet som arena for sin kamp for en bedre verden gjorde Mahmud kjent utenfor landets grenser. Men det gjorde henne også utsatt for trusler og vold. Samtidig var hun bevisst på å aldri la seg bli kneblet.
– Å være utsatt er prisen jeg må betale for å ha en offentlig stemme. Jeg kan ikke la frykten styre meg, for da ville jeg ikke få gjort noenting, var svaret hun ga journalist i et intervju med bladet Wired i 2013, da hun ble spurt hvorfor hun aldri hadde med seg sikkerhetsvakter.
Et tap for ytringsfrihetskampen
Ifølge den pakistanske avisen The Express Tribune var drapet på Mahmud målrettet og en “bevisst terrorhandling”.
– Sabeen forlot sammen med sin mor lokalene til T2F nesten en time etter et seminar, rundt 21:00 . Begge reiste i en hvit Suzuki Swift. Ved ankomst forsvarsbiblioteket i Karachi (National Defense Library) skjøt væpnede motorsyklister mot dem fra begge sider. Sabeen ble skutt fire ganger, og mistet livet på stedet, mens moren ble skutt to ganger, og måtte kjøres til akuttbehandling på nærmeste sykehus, går det frem i politirapporten som avisen viser til.
Fungerende president i Pakistan, Raza Rabbani, har kalt drapet “ummenneskelig”, og bedt lokalmyndighetene i Sindh-provinsen om å “gjøre alt mulig for å ta de ansvarlige bak ugjerningen”.
I New York Times har den amerikansk-pakistanske mediekommentatoren Bina Shah også reagert med sorg over drapet. I sin artikkel påpeker hun hendelsen som et tap for Pakistan og ytringsfrihetskampen i landet.
– Feig og brutalt
Her hjemme er også reaksjonene på drapet kategoriske. Nettverket LIMs (Likestilling, integrering og mangfold) norsk-pakistanske styremedlem Asma Chaudry kaller det hele for feig og brutalt.
– At Sabeen Mahmud er drept er en stor tragedie for et land som sliter med å beskytte sine egne. Det er feigt, brutalt og imot alle demokratiske prinsipper, og LIM fordømmer drapet på det sterkeste. Vi har også bedt norsk UD om å fordømme dette drapet og be pakistanske myndigheter gjøre alt de kan for å beskytte fritenkere og menneskerettsforkjempere, sier Chaudry til utrop.no.
Hva slags konsekvenser vil drapet på Sabeen Mahmud ha? Tror dere flere av hennes meningsfeller vil nå kvie seg for å være med i den offentlige samfunnsdebatten i Pakistan?
– Helt klart vil dette drapet setter et ytterligere press på ytringsfriheten. Rett etter attentantet var det slik at mange tvilte på om de fortsette å uttale seg i det offentlige. Men denne gangen har media spilt en viktig og positiv rolle, ettersom de viet denne saken stor oppmerksomhet. Vi håper og tror at liberale krefter kommer til å fortsette å kjempe for en plass i sivilsamfunnet i Pakistan og at ekstremister ikke kommer til å klare å true dem til taushet.
Samtidig er det avgjørende at landets myndigheter viser både evne og vilje til å beskytte de stemmene som kommer fram, legger hun til.
– Å kunne uttale seg fritt er selvsagt et viktig demokratisk prinsipp, er tonen fra Chaudry.