I en undersøkelse om moral og verdier (American Values Survey, se sammendrag her) publisert i 2014 spurte forskere fra forskningsinstituttet PRRI amerikanere hvilke syv personer de regelmessig diskuterer viktige saker med. Svarene avslørte vennenettverkene til svarte, hvite og latinos.
Avisen Washington Post har sett nærmere på tallene. Foruten å avdekke at hele 75 prosent av hvite ikke har noen svarte venner, og heller ingen venner fra andre minoritetsgrupper, viste tallene at den gjennomsnittlige hvite amerikaner har langt færre minoriteter i sitt videre sosiale nettverk enn andre. Av 100 bekjente en hvit amerikaner har, er i gjennomsnitt én svart, én latino, én asiatisk og fem “blandet, andre eller ukjent”. 92 av 100 i nettverket er med andre ord hvite. For en svart amerikaner er tallene noe annerledes fordelt: åtte av de bekjente er hvite, to latinoer, ingen asiater og åtte “blandet, andre eller ukjent”. En svart amerikaner har med andre ord et nettverk som i gjennomsnitt består av 82 prosent svarte.
Én av forklaringene på ulikhetene er demografi. Det er flere hvite enn svarte i USA. En annen kan være folks tendens til å finne sammen med mennesker som ligner dem selv når det gjelder alt fra politikk, yrkesbakgrunn, sosioøkonomisk status, men også “rase” (race), hevdes det i artikkelen i Washington Post.
Ser ikke problemet
Leder ved forskningsinstituttet PRRI, Robert P. Jones, mener nettverk påvirker hvite amerikaneres syn på konflikter mellom den svarte befolkningen og politiet, en sak som har vært mye debattert i amerikansk offentlighet. En meningsmåling utført av YouGov og Huffington Post etter at politiet drepte den svarte tenåringen Michael Brown i Ferguson i fjor, viste at 76 prosent av svarte mente hendelsen var en del av et større mønster, mens bare 40 av de hvite respondentene mente det samme.
– En grunn til den rasedelte oppfatningen av Michael Browns død er at hvite amerikanere for det meste snakker med andre hvite, skriver han i et innlegg i avisen The Atlantic.
Han mener imidlertid ikke nettverk er hele forklaringen på de sterkt ulike synene blant svarte og hvite.
– Det er en lang rekke grunner til dette skillet, fra politisk ideologi – som for eksempel legger ulik vekt på lov og orden sett opp mot borgerrettigheter – til frykt som bunner i rasistiske stereotypier om unge, svarte menn. Men det viktigste hinderet for en intelligent, og i det hele tatt forståelig, samtale på tvers av raseskillet er at den jevne hvite amerikaner bor i områder med langt færre problemer og for det meste forholder seg til andre hvite mennesker, hevder han.