- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Årsaken er, ifølge radiokanalen P4Halland, at en imam tilknyttet moskéen skal han sammenlignet homofili med virus.
Uttalelsen skal ifølge NBV imamen ha kommet med under et foredrag i fjor, som var del av en studiesirkel. Foredraget er tatt opp på video, som ligger ute på Halmstads moskés YouTube-kanal.
– Sønnen din bør ha et godt immunforsvar, for det er mange virus der ute, uttalte imamen, før han blant annet nevner homofili som en av disse.
– Var ikke studiesirkel
NBV reagerer sterkt på uttalelsene og kutter med umiddelbar virkning studiesamarbeidet som de hevder å ha hatt i to år med moskéen.
– Vår umiddelbare reaksjon er at vi ikke kan fortsette dette samarbeidsforholdet. Hvis moskéen står for disse synspunktene, så er dette noe som vi som studentorganisasjon ikke kan støtte eller se bort ifra. Forholdet vårt til moskéen er sterkt skadet etter dette utspillet, forteller Robert Lychou, driftsleder ved NBV Halmstad til radiostasjonen.
Halmstads moské støtter på sin side imamen, og vil ikke kommentere saken overfor radiokanalen, annet enn å si at “forelesningen ikke var en studiesirkel”.
Anbefaler støttekutt
Generalsekretæren i Nämnden för statligt stöd till trossamfund, Åke Göransson, anser saken som så grov at han vil anbefale paraplyorganisasjonen Sveriges muslimska förbund om å kutte ut all pengestøtte til Halmstads moské.
– Vi prøver å få tak i ledelsen i Sveriges Muslimska förbund för å få vite hva som egentlig har foregått i Halmstad, sier Göransson til Sveriges Radio.
Lignende sak blant ekstrem-kristne
Svenske medier trekker frem også sammenligninger i denne saken til saken om pinsevennpastoren Åke Green, som sommeren 2003 kalte homofile for en “kreftsvulst i samfunnet” under en preken i en pinsevennmenighet i Borgholm.
Uttalelsene rystet Sverige, og førte til en rettsprosess hvor Green ble frikjent for anklager om hets mot seksuelle minoriteter. Samtidig skapte Green-saken en sterk debatt om ytringsfrihetens yttergrense, og om hvor langt man kunne gå fra statens side i beskyttelsen av minoritetsgrupper.
Green ble selv frikjent for hets. Frikjennelsen ble begrunnet med en liknende dom i Europadomstolen, som fremhevet religions- og ytringsfriheten.