- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
“Jeg er glad i landet mitt, Storbritannia. Og derfor går jeg rundt med Union Jack (jour. anm. det britiske flagget). Fordi jeg vil stå opp mot terroristene som islam et dårlig rykte.”
Slik snakker en av EDLs mest oppsiktvekkende medlemmer til The Daily Mail om hvorfor han har blitt med i en gruppe som av mange regnes som ytterliggående, fremmedfiendtlig og islamofobisk.
Abdul Rafiq (45), født i Glasgow av pakistanske foreldre som innvandret til Skottland på 60-tallet, er og blir et enigma. Ikke bare The Daily Mail, men også andre britiske medier har reist land og strand rundt på jakt etter mannen som kalles for “den enslige svanen i EDLs muslimske avdeling”.
For dronning og fedreland
Rafiq har ofte blitt avbildet og intervjuet i forbindelse med ulike arrangementer, folkemøter og marsjer i regi av den svært kontroversielle og innvandringskritiske organisasjonen. Budskapet hans er hele tiden det samme: han gjør det rette for dronning og fedreland.
– Alt jeg vil, er å gjøre verden til et bedre sted. Og for meg starter jobben her, i mitt eget land, sier han selvsikker i intervjuet med The Daily Mail.
Når han blir spurt hvorfor han ble EDL-medlem, svarer han følgende.
– Helt siden jeg var gutt har jeg elsket Union Jack og Storbritannia. Og så skjedde det ulike ting. Skrekkelige ting. Bombeangrepet 7. juli i London i 2005, bomben på flyplassen i Glasgow to år senere og drapet på soldaten Lee Rigby. Alt dette har gitt muslimer et svært dårlig rykte. Og da trengs det folk som meg, som kan snakke ut mot de “dårlige muslimene”.
Sang mot paven
I tillegg til å være svært profilert som høyreradikal britisk nasjonalist med muslimsk familiebakgrunn, er også Rafiq ihuga Glasgow Rangers-fan.
For tre år siden ble han også intervjuet av det uavhengige amerikanske dokumentarfilmselskapet VICE når de gjorde en episode om fotballrivaliteten mellom de to store klubbene i hjembyen Glasgow. Katolske Celtic, med sterke røtter i Glasgows irske arbeiderklasse, og protestantiske og unionisitiske Rangers.
I filmen ser vi Rafiq i det han poserer med sin Union Jack og Rangers-drakt. På det tidspunktet var Rafiq en av flere titalls personer i Storbritannia med rettslig forbud mot å gå på fotballkamper. Rafiq ble bøtelagt og straffeforfulgt for å ha utbasunert anti-katolske sanger på tribunen.
– Jeg sang “til he%&ete med Paven og Vatikanet”, noe som ble ansett som støtende, og som brudd på britisk rasismelov. Nå må jeg signere på nærmeste politistasjon hver gang Rangers har hjemmekamp.
En uriaspost
Livet som eneste kulturelle og etniske muslim i en islamofobisk organisasjon er ingen dans på roser. Rafiq har ofte fått trusler på nett og bøter for usømmelig opptreden på offentlig sted i henhold til britiske rasismelover. Flere av familiemedlemmene er ikke på talefot med ham.
– Jeg ser nok meg selv som en slags “outcast”, en som de muslimske miljøene ikke lenger regner som en av sine egne, og som en sviker.
Samtidig er han optimist på at han vil kunne få inn flere med muslimsk bakgrunn inn i EDL.
– EDL er ikke rasistisk, men en organisasjon som jobber mot islamistisk ekstremisme. Ja, det finnes uvitende tullinger som i alle andre steder. Men tilbakemeldingene jeg får høre er som regel positive. At flere kulturelle muslimer burde gjøre som meg, nemlig ta opp kampen mot radikal islam, avrunder han.