- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Ifølge The Independent har det halvstatlige nyhetsbyrået Fars News Agency donert over 300.000 kroner til dusøren, skriver Berlingske Tidende.
Nyhetsbyrået er tilknyttet Irans islamske revolusjonære garde, som igjen tilhører den mest ytterliggående og harde kjernen av det politiske etablissementet i den islamske republikken.
I 1998 uttalte Irans daværende præsident, den sterkt reformvennlige Mohammad Khatami, at fatwaen var avsluttet. Sålangt er den likevel ikke opphevet.
– Fatwaen er en religiøs bestemmelse, som ikke har utløpsdato eller foreldelsesfrist, var tonen fra Irans visekulturminister, Seyed Abbas Salehi, overfor Fars News Agency i et nylig intervju som omhandlet denne saken.
Sett på som blasfemisk
Rushdie (født 1989) ble nærmest berømt over natten etter at han i 1989 utga boken Sataniske vers, som omhandlet en indisk filmstjerne som i drømme blant annet gjennomlever viktige øyeblikk i livet til profeten Muhammed.
Boken fikk svært negative reaksjoner i den muslimske verden, som omtalte den som blasfemisk. I februar 1989 ble en fatwa utstedt av Irans daværende statsleder, Ayatollah Khomeini, som krevde at Rushdie måtte henrettes etter å ha skrevet boken.
Fatwaen som ble utstedt av Khomeini gjaldt også de som hadde gitt ut boken i utlandet. I USA kartla FBI 78 ulike trusler mot bokhandlere. I Storbritannia ble to butikker i London utsatt for angrep med eksplosiver. To år senere ble romanens japanske oversetter Hitoshi Igarashi knivdrept av en ukjent mann utenfor kontoret sitt, mens den italienske oversetteren Ettore Capriolo slapp såvidt med livet i behold.
Her hjemme ble forleggeren William Nygaard, som daværende sjef i Aschehoug forlag, fire år senere utsatt for et attentat. Attentatet ble også antatt å ha sammenheng med hans rolle i utgivelsen av boken.