- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
I kommentaren skriver Ansari at han ble forferdet når han fikk høre nyheten, men at han likevel ikke var overrasket at det skjedde i Lahore.
– Punjab er den største provinsen i Pakistan og har i flere tiår eksportert sekterisk vold til resten av landet. Terrororganisasjonene Taliban og Al Qaeda har også rekruttert flere tusen jihadister nettopp fra Punjab. Men de lokale myndighetene har til nå vist en passiv holdning til den voksende ekstremismen.
– Søndagens terrorangrep i Lahore kan derfor neppe defineres som uventet eller overraskende. Heller som en varslet tragedie, legger Ansari til.
Store motsetninger
Videre viser han til de store motsetningene som finnes i Lahore og Punjab-provinsen.
– Mens byen Lahore er en smeltedigel, er provinsen Punjab kjent for sin tolerante kultur, åpenhet og gjestfrihet. Men i den samme provinsen har også landets verste voldelige sekteriske grupper som Lashkar-e-Jhangvi og Sipah-e-Sahaba fått lov til å operere og vokse fram i flere tiår.
Får operere nærmest fritt
Ifølge Ansari har de verste og største angrepene på kristne, sjiamuslimer og ahmadiyya-muslimer har blitt begått av sekteriske bevegelser med baser i Punjab.
– Hverken moskeer og kirker, folkesamlinger, skoler eller handlegater har vært spart. Og mange av de mest grusomme angrepene har funnet sted nettopp i Punjab.
Et annet stort problem er at pakistanske myndigheter ikke har tatt tak i ekstremismen internt.
– Noen av landets verste sekteriske terrorister, og hatpredikanter fortsetter å bo trygt i Punjab. Få av dem har til nå blitt tiltalt og enda færre dømt til fengselsstraffer.
Klikk her for å lese hele kommentaren