- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
“Girls. Not wives”
Applausen runger ut fra salen på Oslo Nye Theater. Nepalesiske Rachana Saunar (22) er nettopp ferdig med å holde en fengende og svært personlig tale under årets Oslo Freedom Forum.
Hun er en av mange endringsagenter som er invitert i år. Hjemme i Nepal fører kombinasjonen av fattigdom, analfabetisme og tradisjonell hinduistisk praksis til en situasjon hvor 41 prosent av landets kvinnelige befolkning er gift før de er 18 og ti prosent før de er 15 år gamle.
Ofte er giftepresset på jentene sterkt, særlig blant lavkastefamilier, som betrakter døtre som en vare som nærmest kan gis bort til eldre menn fra en høyere kaste. Offisielt har barneekteskap vært ulovlig i Nepal siden 1963, og kastebasert diskriminering ulovlig siden 1991, men det tviholdes på gamle tradisjoner, særlig på bygda.
Holdt selv på å bli giftet bort
Siden august i fjor har den 22-årige nepalesiske kvinnen vært på utveksling i Kristiansand, hvor hun nå jobber i barnehage.
– Jeg trives helt klart med å jobbe med barn, og være med på å bidra til at morgendagens voksne blir selvstendig tenkende individer, sier hun til utrop.no.
Hjemme i Nepal har hun i flere år jobbet med et eget senter som har som formål å stoppe barneekteskap. For da hun var 15 år gammel, holdt Saunar selv på å bli giftet bort.
– For meg handler dette om rettferdighet og at andre ikke skal bli, eller bli forsøkt giftet bort mot sin vilje. I Nepal er fire av ti tenåringsjenter gift på landsbasis. I området hvor jeg kommer fra, Midtvestregionen, er over 50 prosent gift.
– Ser du en forbedring eller en forverring av situasjonen?
– Situasjonen var nok langt verre tidligere, da Nepal var enda fattigere og mer isolert fra omverdenen. Likevel er det fortsatt mange fattige familier som ser i barneekteskap en slags finansiell avløsning. Sønner sees på som de som skal ta familienavnet videre, og prioriteres deretter. Igjen fører dette til at tradisjonelle kjønnsroller opprettholdes, og at det fortsetter å være vanskelig å forbedre situasjonen til jenter og unge kvinner. Barneekteskap er et av mange systematiske problemer i det nepalesiske samfunnet.
Norge som idealsamfunn
For Saunar er Norge et idealsamfunn når det gjelder likestilling mellom kjønnene.
– Her har man skjønt at man må jobben sammen for å gjøre en forskjell. Jeg kommer garantert til å ta med meg det jeg har lært fra oppholdet mitt her i Norge, og videreføre mye av det til arbeidet mitt i Nepal.
– Hva er det viktigste du mener du har lært av utvekslingen?
– At jenter og kvinner har rett til å ha en stemme. At vi har en rett til å ta opp en vanskelig debatt som angår oss, og at vi har rett til å bryte tausheten.