- Går inn for hurtigdomstol - 25.11.2024
- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
Når irakiske regjeringsstyrker og kurdiske peshmerga rykker inn i Mosul for å ta byen tilbake fra ISIL, kan så mye som 1,2 millioner mennesker legge på flukt, melder Norsk Folkehjelp via en pressemelding.
Norsk Folkehjelp er bekymret for at ISIL har lagt ut minefelt med improviserte miner som sperrer mange av fluktrutene. Minene kan ligge nedgravd under bakken, være knyttet sammen i kjeder av eksplosiver, eller være gjemt i bygninger og inne i andre objekter.
– Vi har aldri sett et område med så mange improviserte miner, og vi frykter at mange liv vil gå tapt når store mengder mennesker nå vil bevege seg i disse områdene. Det er helt nødvendig å komme i gang med å identifisere trygge ruter og rydde improviserte miner så fort som mulig, både for å redde menneskeliv og for å bedre tilgangen for humanitær hjelp, sier Steinar Essen, leder for humanitær nedrustning i Norsk Folkehjelp.
Under trening
Rydding av improviserte miner er svært risikabelt, fordi variasjonen mellom minene er så stor, og det ikke finnes fabrikkspesifikasjoner som angir hvor følsomme de er for detonering. Lokale irakiske mineryddere er under opptrening av utenlandske eksperter og vil være klare for feltarbeid i løpet av kort tid.
– Dette er svært farlig arbeid, og allerede har flere internasjonale eksperter blitt drept mens de desarmerte improviserte miner i dette området. Det gjelder derfor å skynde seg sakte, og være sikre på at vi har rett personell, rett trening og rett utstyr for jobben, sier Essen.
Står klare med nødhjelp
I Irak har Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner forberedt seg på å hjelpe flyktningene som er ventet å komme fra Mosul. Vi regner med at det også vil komme mange som har blitt utsatt for grov mishandling, eller seksuell vold under ISILs beleiring.
– Våre partnerorganisasjoner står klare med nødhjelp i form av mat og andre nødvendige artikler som de deler ut til flyktningene. De har også mobile team som vil komme flyktningene i møte og tilby bistand til kvinner som har vært utsatt for overgrep og seksuell vold, sier Kathrine Raadim, leder av utlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp.
Yezidier svært utsatt
Etniske og religiøse minoriteter i Irak har vært særlig utsatt for ISILs overgrep. Dette gjelder spesielt jesidi-minoriteten, der flere tusen kvinner og barn har blitt kidnappet, solgt som slaver, seksuelt misbrukt og tvunget til å gifte seg med ISIL-krigere, og menn og unge gutter massakrert.
– Kvinnene har vært i ISILs fangenskap, de fleste av dem er jesidier, har daglig vært utsatt for grov seksuell vold. De lider av alvorlige traumer og skader, og når de kommer ut av ISILs fangenskap må vi legge til rette for at de får et hjelpetilbud. ISILs overgrep mot jesidiminoriteten i Irak er å regne for folkemord. Vi regner med at offensiven mot Mosul vil kunne bidra til at flere av kvinnene som holdes som sexslaver av ISIL og deres tilhengere vil forsøke å flykte, sier Raadim.