- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Om noen timer vil verden vite om det blir enten Hilary Clinton eller Donald Trump som vil bli USAs 45. president.
Utrop er på plass på den lange nattvalgvaken på Høgskolen i Oslo og snakket med tre amerikanere om hvordan de ser for seg valgresultatet.
Vincent Vaughn, pressesekretær i Republicans Abroad Norge, ser for seg en lang natt, og håper at Donald Trump tar seg inn i Det hvite hus tidlig morgen norsk tid.
– Valgvinneren kan ikke erklæres før de siste valglokalene stenges i de vestligste statene, som ligger på ni timers tidsforskjell med Norge. Slik er loven i USA.
Har tro på Trump
Tror du Trump har noe sjans til å vinne, spesielt ettersom alle meningsmålingene går i retning en knapp seier til Clinton?
– Helt definitivt. Til tross for all den dårlige publisiteten som han har fått så har jeg troa på at det kommer til å bli “helt tight”, og at valget vil kjempes til siste stemme. Jeg tror ikke forskjeller i antall stemmer kommer til å være stor. Vinnermarginen kommer til å være et til to prosentpoeng over feilmarginen. Vi har fortsatt sjansen, og jeg har troen på at Trump kan overraske alle.
Stemningen vil roe seg ned
Her i Norge, og ellers utenfor USA har vi vært veldig fokuserte på retorikken, og da særlig personagrepene som har skjedd under valgkampen. Er ikke dette samtidig en veldig vanlig stil for amerikanske valgkamper?
– I norske medier har man snakket om at vi i USA er splittede, noe mange av oss ikke ser som tilfelle. Jeg synes det er ganske rart at folk her i Norge sjokkeres over debattonen, siden de fleste forståsegpåere har fulgt amerikansk politikk i en god stund nå, og vet hvordan valgkamper føres.
Han tror stemningen i USA vil roe seg ned etter valget.
– Uansett hvem som vinner så kommer det etterhvert til å bli “business as usual” når den politiske prosessen igjen kommer i gang, og den nye presidenten skal innsettes. I USA har vi et system for maktfordeling som sørger for at presidenten ikke kan oppføre seg som en keiser. Vedkommende vil bli nødt til å forholde seg til Kongressen, til domstolene og maktfordelingsprinsippet.
Toårig politisk prosess
Vaughn ser dette som en politisk prosess, som vil strekke seg utover valget 8. november.
– Rent analystisk må man se dette som noe større og noe som går på tvers av det evinnelige gnålet om Trumps dårlige rykte eller Hillarys løgner. Dette er det første slaget i en politisk kamp, som vil vare frem til kongressvalget om to år.
Stemmesamleren
Lauren Guido (21) opplever sitt første presidentvalg i utlandet. Som utvekslingsstudent har hun brukt høsten flittig til å samle stemmer.
– For meg er dette helt klart en spesiell erfaring som gir et helt nytt perspektiv. Spesielt ettersom det er første gang jeg har engasjert meg politisk og stemt.
Guido har registrert som demokratisk velger, og er slettes ikke imponert over republikanernes kandidat.
– Jeg føler det som om jeg har måttet forklare overfor mine norske venner på hvordan vi i USA i det hele tatt kan stemme på ham. En føler seg nesten flau som amerikaner.
At Hillary Clinton kan bli historisk som USAs første kvinnelige president er ikke noe som opptar Guido noe særlig.
– Jeg tenker fokuset bør legges på politikk enn på kjønn. Med Clinton som president vil vi kunne blant annet få mer likestilling, og blant annet et ordentlig system for foreldrepermisjon, som i Norge. Jeg stemmer på henne, enkelt og greit fordi hun er den mest kvalifiserte kandidaten.
Svært skitten valgkamp
Lisa Cooper, leder for Democrats Abroad Norway, er på sin side skråsikker på at sin partikandidat vil gå seirende ut av nattens duell.
– Flesteparten av de nasjonale meningsmålinger viser at hun leder. Samtidig har dette vært en lang og strevsom kampanje. Jeg har ikke sovet noe særlig de siste nettene, og tenker også at dette kommer til å bli en lang natt.
Hvordan vil du vurdere årets valgkamp?
– Som kanskje en av de verste i nyere amerikansk historie. Dette har vært en valgkamp som har vekket gamle demoner. Trump har vært en ukonvensjonell kandidat. Hans kampanje har vært rasistisk, kvinnehatende og homohatende, og har brakt vanry over republikanerne.
Skulle Trump tape i natt, tenker du at republikanerne vil splittes?
– Jeg ser helt klart to ulike strømninger innenfor det republikanske partiet. Først og fremst er det deres oppgave å gjenfinne enheten. Og den oppgaven kommer ikke til å bli enkel. Jeg klarer ikke å se for meg at Trump begraver stridsøksen med viktige partifolk som Paul Ryan og Mitch O`Connell. Jeg ser for meg en splittelse, i og med at Trump ikke kommer til å godta å spille annenfiolin.
Nasjonssamleren
Cooper ser for seg derimot at Clinton, forutsatt hun skulle vinne, vil kunne samle amerikanerne. Også de som ikke vil ha stemt på henne.
– Jeg tror det faktisk vil være en fordel for henne å være en kvinnelig kandidat og president. Clintons kvinnelige verdier vil gjøre at hun kommer til å utøve makt på en annen måte. Hun vil lytte mer og søke enighet fremfor konfrontasjon.
– Hvis hun vinner så er det ikke annet å gjøre enn å forberede seg til “one hell of a ride”, avrunder hun.