- Advokat-kontoret som satser på mangfold - 13.07.2018
- Norsk-tamilsk advokat: – Alt er interessant! - 16.04.2018
- Endelig klar for fremtiden - 01.07.2017
I 2016 kom det 25.800 enslige mindreårige flyktninger til Italia. Det er det høyeste tallet noen sinne. Mange prøver å unngå å bli registrert i Italia for å kunne reise lenger nord i Europa. Disse barna lever i skjul, og får dermed ingen hjelp. Mange av dem har også satt seg i gjeld til menneskesmuglerne som tok dem over Middelhavet, og blir tvunget til å arbeide eller utføre tjenester for dem i lang tid framover, forteller Gro Rognmo, kommunikasjonsrådgiver i Unicef.
– Dette er barn i en veldig sårbar situasjon.
Italia gjør alt de kan
Det er geografiske årsaker som gjør at de fleste enslige mindreårige flyktningene kommer til Italia fremfor for eksempel Hellas. Mange av barna som flykter alene, kommer fra land i Afrika sør for Sahara. De fleste som kom til Italia, kom fra Eritrea, Egypt, Gambia og Nigeria, og reiser som regel ut med båt fra Libya.
– Menneskesmuglerne som hjelper dem med å flykte, har gjerne spesialisert seg på nettopp den ruta.
Rognmo forteller at Italia gjør alt de kan, og tar situasjonen på alvor, men at det er en stor utfordring for landet. De er hardt rammet at flyktningstrømmen fordi de er geografisk plassert der de er, og behøver all hjelp de kan få.
– Hele Europa må stå sammen for å hjelpe dem, og for å hjelpe disse barna.
Mange barn forsvinner
Det er mange enslige mindreårige flyktninger som forsvinner fra mottakene. I 2015 forsvant 301 barn fra norske asylmottak, 73 av dem var enslige mindreårige asylsøkere, meldte Dagsavisen i fjor.
– Vi vet ikke hvor det blir av dem, det er bekymringsfullt, sier Rognmo.
Mange av disse barna er foreldreløse, eller har blitt sendt ut av foreldrene for å få en bedre fremtid. Felles for dem er at de flykter fra krig og fattigdom. Rognmo forteller at disse barna er ekstra utsatt. De sover for eksempel på en benk i en park. Mange av barna blir utsatt for tvangsarbeid og prostitusjon.
Land som Sverige, Tyskland og Frankrike er målet for mange. Derfor prøver de å unngå å bli registrert når de ankommer Italia. Det er problematisk, for da blir det også vanskeligere å få hjelp. Barna vet at de risikerer å bli sendt tilbake til hjemlandet dersom de ikke har krav på asyl i Europa, forklarer Rognmo.
Har krav på beskyttelse
Barn på flukt har krav på omsorg og beskyttelse. I Norge får mange enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse. I 2015 kom det 5500 enslige mindreårige asylsøkere til Norge, i 2016 kom det kun 320. Dette kan være en konsekvens av den strenge innvandringspolitikken, men også at mange blir registrert og dermed må søke asyl i andre land før de når Norge, mener Rognmo.
Enslige mindreårige flyktninger som kommer til Norge blir tatt hånd om av barnevernet hvis de er 15 år eller yngre. De over 15 blir plassert i omsorgssentre, der det er mindre krav til kvalitet og kompetanse. Rognmo mener at det er viktig å huske at det er barn på flukt, selv om de fleste er mellom 15 og 17 år. Hun forteller at Unicef mener at alle under 18 burde bli tatt hånd om av barnevernet.
– Ungdom på flukt er også barn. Og det er forferdelig mange barn som er helt alene der ute, sier hun.