- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
Serbisk-amerikaneren (bildefaksimilen) ga ut Global inequality: A New Approach for the Age of Globalization i april 2016, hvor han blant annet forklarer høyrepopulismens fremvekst sett fra økonom-ståtedet.
I et intevju med magasinet New Republic uttalte han at den tapende arbeider- og middelklassen i Vesten er årsaken til at vi i 2016 fikk både Trump og Brexit.
– Globalisering og internasjonal handel har ført til stor vekst i vestlige land, heiet fram av politikerne på toppen. Men mange har ikke fått en eneste smule av den stadig større kaka. Klart de er sinte.
Innvandringens paradoks
Agenda Magasin viser til at Milanovic fremhever “at vi er nødt til å tillate mer migrasjon hvis vi vil redusere global ulikhet på ordentlig”.
– Vi kan diskutere hvor skarpt dette bytteforholdet er, sier han, men vi kan ikke overse at det eksisterer. Han foreslår derfor diversifiserte statsborgerskap, der immigranter, i hvert fall i perioder, får færre rettigheter enn inn/norskfødte. Enten ved at de betaler mer skatt, har mindre tilgang til velferdstjenester, og/eller ikke har stemmerett.
I Agenda Magasin-artikkelen er synet at forslaget til Milanovic er kontroversielt, men at Milanovic skal ha honnør for å ikke vike unna de vanskelige spørsmålene.
– For hvordan skal vi kunne bevare gode, universelle velferdstjenester i møte med økt innvandring? Milanovic sin løsning er å ikke lenger ha universelle velferdstjenester. Hvordan kan vi balansere såkalt velferdssjåvinisme (ulike rettigheter for ulike grupper) opp mot universelle moralske verdier og menneskerettigheter? Spørsmålene er viktige for alle som er opptatt av solidaritet og likhet, og må derfor løses i møte med økende nasjonalisme og proteksjonisme.