- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Italias statsminister Mario Draghi gikk av i slutten av juli, etter en ny regjeringskrise, og leder et forretningsministerium frem til valget 25. september.
Valget kan gi Italias ytre høyre nytt giv, tror eksperter, hvor populistiske og EU-kritiske partier vil kunne gjøre det svært godt.
Ytre-høyre partiet Fratelli d’Italia («Italias brødre») kan få opptil 23 prosent av italienernes stemmer, ifølge NRK, noe som vil gjøre de til det største i nasjonalforsamlingen.
Lederartikkelen i Dagsavisen forklarer grunnen bak ytre-høyres suksess:
– Fratelli d’Italia har slått seg opp på lov og orden, voldsomme skattelettelser og ønsket om å samle mer makt hos presidenten for å unngå politisk kaos. I tillegg står partiet selvsagt for en radikal innvandringsmotstand (…) Eksperter på Italia peker på at tilliten til politikerne er blant de laveste i Europa, på en økonomi som har stagnert over tid og nedbyggingen av offentlige tjenester som noe av bakgrunnen for høyresidens framganger.
Fra nyfascisme til høyreradikalisme
Giorgia Meloni er 45 år gammel, og har siden 2014 ledet «Italias brødre».
Hennes politiske karriere startet tidlig. 15 år gammel meldte hun seg inn i «Den italienske sosialbevegelsen», ifølge NRK.
Partiet ble grunnlagt av tilhengerne til diktatoren Benito Mussolini etter krigen, og representerte lenge det som ble kalt «nyfascismen». I etterkant har partiet endret navn og distansert seg fra fascismen, men Meloni og Fratelli d’Italia beskrives som godt forankret på ytre høyre.
Selv har Meloni uttrykt skepsis mot både “ukontrollert innvandring, kjønnsideologi og islamisme”, og fremmet “familien og universelle kristne verdier”.
– Folkets vilje uttrykkes kun på en måte: ved å stemme. La oss gi håpet og styrken tilbake til Italia, uttalte Meloni etter at Draghis avgang ble kjent, ifølge NRK.