Amnesty: Etnisk rensing i Myanmar

Om flyktningene klarer å skaffe seg heltidsjobb etter bare seks år i Norge, er de superhelter!
Foto: BBC
De siste tre ukene har mer enn 80 rohingya-landsbyer blitt satt i brann, og mer enn 370 000 rohingyaer flyktet til Bangladesh. Angrep utført av militære og opprørsgrupper er tydelig planlagte og systematiske, mener Amnesty.

Strategien fra de militære minner om «brent jords-taktikk» i store deler av den nordlige delen av Rakhine-staten i Myanmar. Her brenner sikkerhetsstyrker og lovløse grupper ned hele rohingya-landsbyer og skyter folk om de prøver å flykte. Amnesty har dokumentert størrelsen og typer av branner ved hjelp av satellittbilder, bilder og videoer fra bakken. I tillegg har Amnesty intervjuet dusinvis av øyenvitner i Myanmar og over grensen i Bangladesh.

– Bevisene er soleklare. Sikkerhetsstyrkene i Myanmar setter den nordlige delen av Rakhine-staten i brann i en målrettet kampanje for å få rohingya-folket ut av Myanmar. Ikke misforstå: Dette er etnisk rensing, sier Tirana Hassan, lederen av Amnestys kriseetterforskningsarbeid. Hun er for tiden i Bangladesh, ved grensen til Myanmar, for å dokumentere brudd på menneskerettighetene. 
 
Satellittbilder fra landsbyen Inn Din, et blandet etnisk område i Sør-Maungdaw, viser tydelig hvordan et område av rohingya-hjem er brent til grunnen, mens ikke-rohingya-områder i nærheten synes å være urørt. Øyenvitner beskrive en skremmende strategi blant de myanmarske sikkerhetsstyrkene. Soldater, politi og rene opprørsmobber omslutter en landsby og skyter i luften, kun med den hensikt å skape panikk.

UNICEF bekymret for Rohingya barna
Flere barn flykter alene, og har behov for ekstra hjelp og støtte. UNICEF har derfor satt opp såkalte barnevennlige rom i flere av flyktningleirene i Bangladesh, der barn kan få psykosial hjelp, noen å snakke med og et sted å leke.
 
– Nylig var jeg like ved grensen til Myanmar, der mennesker krysser både dag og natt. Jeg så barn som ikke har sovet på flere dager, de er svake, sultne og tørste. Jeg så flere barn som kom uten foreldre, og disse barna trenger spesiell beskyttelse. De nyankomne plukker bambus for å bygge seg provisoriske tilholdssteder av bambus. Dette er en økende humanitær krise, og vi trenger å trappe opp hjelpearbeidet for å kunne hjelpe de stadig flere menneskene som kommer både over land og vann til Bangladesh, sier kommunikasjonssjef Jean-Jaques Simon i UNICEF Bangladesh.
 
– I flyktningleirene er det akutt mangel på alt, det mest kritiske er husly, mat og rent vann. Forholdene på bakken gjør at barna er svært utsatte for vannbårne sykdommer som diare, hepatitt og kolera. Vi har en stor oppgave foran oss når det gjelder å hjelpe disse ekstremt sårbare barna, sier Edouard Beigbeder, UNICEF-representant i Bangladesh.
 
FN: – Suu Kyi har en siste sjanse
FNs generalsekretær, António Guterres, sier Myanmars politiske leder, Aung San Suu Kyi, har makt til å stanse militæroffensiven som har pågått mot rohingyane.
 
Han kaller situasjonen kompleks, og sier at det er tydelig at det er et press fra militæret for å få gjøre det de gjør i Rakhine-provinsen. Likevel mener han at Aung San Suu Kyi har makten til å stoppe det.

– Selvsagt, jeg forventer at lederen av landet er i stand til å håndtere og reversere situasjonen. Hun har en sjanse, en siste sjanse etter min mening, til å gjøre det, sier Guterres.