- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Forbundskansleren blir dermed historiens første kvinnelige statsleder som får en fjerde regjeringsperiode i et vestlig liberalt demokrati. Tilsammen vil Merkel regjere i hele 16 år hvis hun står ut distansen om fire år, frem til neste forbundsdagsvalg i 2021. Sosialdemokratene gjør på sin side sitt dårligste valg siden andre verdenskrig, ifølge TV2.
Alternative für Deutschland, som ble etablert så sent som i 2013, står sterkest i det gamle DDR, der arbeidsløsheten er høyere, lønningene lavere og der folk er mindre vant til utenlandske gjestearbeidere.
Valgdagsmålingene i går kveld kunne at AfD ville få 13,5 prosent, noe som gjør at et parti på ytre høyre for første gang blir representert i Forbundsdagen. AfD kan isåfall få opptil 70 representanter, og med føderal representasjon tilgang til føderale midler og administrativ personell.
Fra EU-skeptikere til innvandringskritikere
AfD ble opprinnelig etablert som et EU-skeptisk alternativ. I 2015 ble AfDs første leder Bernd Lucke presset ut av Frauke Petry, og AfD begynte å bevege seg i en ny retning der innvandringsmotstand og islamkritikk ble løftet fram som de viktigste sakene.
Under den ene av de nye partilederne, Alexander Gauland, som tok over etter at Petry trakk seg i vår, har partiet gått enda lenger til høyre. Gauland har blant annet skapt kontrovers ved å blant annet uttale seg positivt om “tyske soldaters bidrag under begge verdenskrigene”.
Etter valget i går var han soleklar på hva som blir veien videre. både for AfD og for Tyskland.
– Vi skal jage dem. Vi skal jage Merkel og alle andre. Vi er i nasjonalforsamlingen. Vi skal endre dette landet, sa han under seierstalen, ifølge NRK.
Nedslående valgresultat
Førsteamanuensis ved NTNU, og Tyskland-kjenner Anette Homlong Storeide kaller overfor VGNett valgresultatet for nedslående. Hun mener AfD rett ut er et høyreekstremt parti.
– Sentrale deler av ledelsen har kommet med høyreekstreme utsagn, som minner om gammeldags nazisjargong. Særlig etter flyktningkrisen har AfD tjent på å drive skremselspropaganda mot muslimer.
NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge mener på sin side at årsakene er mer sammensatte.
– Viktigst er nok migrantkrissen i 2015 og regjeringens handtering av denne. “Velkommen-politikken” hadde og har mange motstandere, og tyske velgere har hatt innvandring som viktigste enkeltsak i denne valkampen. Migrantkrise og terrorfrykten kan alene likevel ikke forklere AfDs framgang. Også økende forskjeller mellom fattig og rik spiller inn. For selv om majoriteten lever godt i Tyskland, er det et betydelig sjikt som sakker akterut. Mange i denne gruppa, som henger etter i velstandsutviklinga og som føler seg fremmedgjort av samfunnseliten, har gått til AfD, skriver han i en kommentar i URIX.