– Vær stolt av Muhammed-tegningene

 
Foto: Wikimedia Commons
Innvandrings- og integreringsministeren i Danmark, Inger Støjberg, skaper bølger etter å ha lagt ut en av Kurt Westergaards Muhammed-karikaturer på sin Facebook-side.

I Facebook-posten skriver Støjberg (bildet) at hun har Westergaard-tegningen av profeten Muhammed med en bombe i turbanen som bakgrunnsbilde på Ipaden sin.

“Jeg har Kurt Westergaards berømte tegning liggende som bakgrunnsbilde på min Ipad. Det har jeg fordi jeg elsker Danmark. Jeg elsker ganske enkelt det fundamentet av frihetsrettigheter som generasjoner før oss har lagt, og som vårt land er grunnlagt på”.

Tegningene definerer ytringsfriheten
Facebook-innlegget er en reaksjon fra henne i kjølvannet av at Skovgaard Museum i Viborg skal ha en utstilling med blasfemi i kunsten som tema.

Utstillingen inneholder blant annet Jesus på korset, senket i urin. Men de danske Muhammed-karikaturene er imidlertid ikke en del av utstillingen.

– Det er ikke opp til meg å bestemme hvorvidt et museum i Danmark skal stille ut Muhammed-tegningene, men jeg synes det er ergerlig at de ikke blir vist på utstillingen. De har vært med på å definere ytringsfrihet og våre generelle friheter i Danmark i nyere tid, sier Inger Støjberg til NRK.

Får sterke reaksjoner
Kommentarene på Støjbergs Facebook-innlegg har rent inn. Mange roser Støjberg for å være modig, mens andre anklager henne for å provosere unødvendig.

Til NRK sier hun at hun ikke ønsker annet enn en debatt om ytringsfrihet velkommen.

– Om hvor viktig det er at vi står på det fundament av rettigheter og friheter som generasjoner før oss har grunnlagt.

Vurderingssak
Anne-Mette Willumsen, museumsleder i Skovgaard Museum, sier til dansk TV2 at sikkerhet spiller en rolle i vurderingen i vurderingen om å ta med eller droppe bort Muhammed-karikaturene.

Kurt Westergaard er selv blitt drapstruet en rekke ganger og har måttet ha livvakter døgnet rundt. Han sier til den danske kanalen at han forstår museets beslutning.

– Jeg tror vi står i en situasjon hvor vi må snakke om ytringsfrihet, og så legge til et «men», sier han til TV2.