— Vi har en tendens til å skylde på kvinner som ofre ved å stille spørsmål som «Hvorfor forlot hun ham ikke», sier Khan i en Instagram-video i forbindelse med hennes nyeste dokumentar.
Hun synes det er viktigere å stille spørsmål om hvorfor noen utøver vold mot sin kjære, og hva vi som samfunn kan gjøre for at dette ikke skal skje.
I dokumentaren ønsker hun å undersøke roten av problemet: Voldsutøveren, som hun påpeker at ofte er menn.
— Det er som om vi har lave forventninger til menn, og at det på en måte er gitt at alle menn er voldelige. Og det er rett og slett ikke sant.
Har snakket med ekstremister – i hver sin ende
Khan har familie fra Pakistan, men er vokst opp i Norge. Som ung kvinne flyttet hun til Storbritannia etter å ha mottatt trusler da hun utmerket seg som artisten Deepika. At en ung norsk-pakistansk kvinne sang og danset med bar mage, var det flere konservative som ikke tålte.
Da hun i 1995 ble fysisk angrepet under en konsert, bestemte hun seg for å legge opp artistkarrieren og flytte til Storbritannia hvor hun startet karrieren som en prisbelønnet dokumentarist.
«Behind the Rage: America’s Domestic Violence» er ikke Khans første helhjertede forsøk på å forstå mennesker som har brukt vold og annen terror for å styre over andre.
Tidligere har Khan laget dokumentarer som undersøker forskjellig ekstremister, som begge truer frihetene for kvinner som henne. Den ene gruppen har blant annet problemer med at hun ikke dekker til håret, og den andre har mer problemer med at håret hennes er helt svart, og huden litt brun.
Tidligere IS-krigere, nynazister og andre høyreekstremister er blant de hun har undersøkt.
Trusselen fra de som havnet på utsiden
For nesten ti år siden, brukte hun to år på å snakke med tidligere ekstremister som hadde kjempet for grupper som IS. Resultatet ble dokumentaren “JIHAD: A STORY OF THE OTHERS”.
Utenforskap, diskriminering, og frustrasjon over den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan og i Irak, også kalt “krigen mot terror”, bidro til et sinne rettet mot vesten, ifølge Khans intervjuobjekter. De fortalte at de islamistiske ekstremistgruppene og krigen mot vesten, bragte en følelse av fellesskap og mening inn i livene deres.
Et par år senere undersøkte hun medlemmer og ledere av helt andre ekstremistiske grupper, men som også består av mennesker som har havnet på utsiden av samfunnet: Nynazister og høyreekstremister.
I dokumentaren “WHITE RIGHT: MEETING THE ENEMY” ( Hvit rett: Møte med fienden), gjennomfører hun intervjusamtaler med høyreekstremister som ser på mennesker som henne, altså mennesker med brunere hud, som undermennesker.
Bakgrunnshistoriene som kommer fram og holdningsendringene som skjer etter at rasistene tilbringer tid med Khan, er en av flere grunner til at denne dokumentarfilmen vant Emmy-prisen i kategorien “Current Affairs” (Aktuelle saker).