- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Farfar har fyra fruar er ment for barn mellom tre og seks år og er skrevet av forfatter Oscar Trimbel.
Boka handler om Asil som for første gang blir med til Somalia for å hilse på farfar og hans fire koner. Barneboka har vakt stor oppsikt i Sverige etter at den, sammen med boka Mormor är inget spöke, ble presentert på bokmessen i Gøteborg forrige uke.
Etter omtale på den høyreradikale nettsiden Fria Tider vil forfatteren trekke boken fra markedet, melder Vårt Land.
– Jeg stopper nå salget av boken. Jeg har foreslått at de ikke skal trykke flere bøker og skal diskutere med forlaget Bokmaskinen hva vi skal gjøre videre, skriver Trimbel på nettstedet Somali Nordic Culture.
– Kan minne om indoktrinering
LIMs generalsekretær, Æsæl Manouchehri, har full forståelse for at barneboken blir trukket.
– Jeg synes en slik bok ikke hører hjemme som barnebok, hverken i Norge eller Sverige, eller hvorsomhelst, sier hun til utrop.no.
LIM-generalsekretæren er kritisk til innholdet og til at barn i barnehegealder er målgruppe for boken.
– For meg er dette helt krise, og minner om indoktrinering. Jeg kan jo ikke skjønne annet enn at en bok som denne ikke kan være lov å ha for barn. Når man skriver og fremstiller flerkoneri, som ikke er lov i Norge og i mange andre land, som såpass trivielt fenomen, så er man med på normalisere en ukultur og en praksis som er ulovlig og uønsket her hjemme.
– Helt supert
Hadde boken vært mer berettiget hvis den ikke var en barnebok?
– Ja, jeg tenker det. Å skrive bøker som tar opp ukulturfenomener som sosial kontroll, æresdrap og flerkoneri ønsker jeg mer enn velkommen, men da helst overfor et voksent publikum fremfor barn, som har svært begrenset innsikt i slike temaer. Vi må kunne ta opp slike problemstillinger, ikke normalisere.
Samfunnsdebattant Shurika A. Hansen synes på sin side det er “helt supert” at barneboken trekkes.
– Vi skal ikke normalisere polygami og kvinneundertrykkende plagg slik de fire konene som vises i “Farfar har fyra fruar” har på seg, sier hun til utrop.no.
Skapt kritikk
Barneboken har også skapt mye kontrovers i Sverige, et land hvor flerkoneri ikke tillattes av loven, og flere mener boken er med på å normalisere en praksis som flerkoneri.
Samfunnsdebattant Tino Sanandaji foreslår ironisk i en Facebook-post at “svenske skattebetalere kan finansiera barnebøker som utforsker flere mer moderne temaer enn polygami”. Han foreslår følgende barneboktitler for fremtidige bokprosjekter:
– Lillesøster har blitt ni, nå skal hun gifte seg
– Farmor har traineejobb som lege
– Mamma er pappas kusine
– Morfar hjelper politiet och styrer Gøteborg
Ikke første barnebok-kontrovers
I Sverige er ikke dette første gang at barnebøker skaper verdipolitisk kontrovers og debatt.
Astrid Lindgrens forfatterskap har i den senere tid vært gjenstand for kritikk i omtalen av etniske minoriteter, og i 2015 ble alle referanser til ordet “negerkonge” erstattet med “sydhavskonge” i de nyeste gjenutgivelser av Pippi Langstrømpe.