- Amerikanske Dion fant sitt musikalske uttrykk i Norge - 03.08.2018
- Polsk språklærer hjelper deg med å forstå deg selv - 24.07.2018
- Linda Vidala rapper for fri utfoldelse - 20.07.2018
For første gang siden landet ble fritt, stemte flertallet på flere ulike protestpartier på bekostning av sosialdemokratene og de konservative som lenge har dominert tsjekkisk politikk.
Partiet ANO, ledet av Andrej Babis (63), vant valget med 30 prosent av stemmene. Babis, som er å regne som en av landets rikeste menn, blir beskrevet som ”Tsjekkias Trump”. Partilederen er for NATO og EU, men mot euroen, og er også en sterk innvandringsmotstander, skriver VG.
Som mange andre høyrepopulister som vinner frem, har hans kampanje vært bygget på en svært kritisk holdning til innvandring og frykten for islamisering. For Babis utgjør flyktninger fra arabiske land den største trusselen mot Europa, og vil ikke ta imot noen.
– Tsjekkia har kun akseptert tolv av de 1600 flyktningene landet skulle motta ifølge EUs kvotesystem. Fra før er det 10 000-20 000 muslimer i Tsjekkia, i en befolkning av 10,6 millioner. Men å skape frykt for islamisering gir politisk gevinst, skriver VG.
Til tross for flere ulikheter har de fleste høyrepopulistiske partiene til felles at de er sterke motstandere av innvandring; de er pro-russiske, og vil ha slutt på vestlige sanksjoneringer; og mener at det pågår en islamisering av Europa.
Nasjonalisme og populisme på fremmarsj
Det er tydelig at nasjonalismen og populismen er på fremmarsj i Europa noe den politiske utviklingen i blant annet Tyskland og Østerrike vitner om.
– I Tyskland ble det sterkt EU kritiske og nasjonalistiske partiet Alternativ for Tyskland, som fikk sitt virkelige gjennombrudd i valget i september, det tredje største partiet i Forbundsdagen. I Østerrike er det nå sannsynlig at Frihetspartiet, som oppholder seg på ytre høyre fløy, vil få plass i regjeringen etter at de gikk av med en fjerdedel av stemmene.
En mulig trussel mot solidariteten i EU sees i retningen Visegrad-gruppen går i. Gruppen, som er bestående av Tsjekkia, Polen, Slovakia og Ungarn, ble stiftet på 90-tallet i kjølvannet av kommunismens fall i Øst-Europa. Visegrad-landene er med i både NATO og EU, og revitaliserte i 2015 sitt samarbeid på grunn av flyktningkrisen.
Til tross for seieren over den høyrepopulistiske offensiven ved valgene i både Frankrike og Nederland i vår, byr høsten derimot på en sterk fremgang for populistiske krefter i Sentral-Europa.