Skole omgjør på hijab-forbudet

St Stephen's Primary School er en av de første barneskolene i Storbritannia til å forby bruk av hijab for jenter under åtte år.
Foto: st-stephens-primary.org.uk
Barneskolen St Stephens i Newham, Øst-London, var en av de første skolene i Storbritannia til å forby hijab for jenter under åtte år. Nå trekker de tilbake årets plan om å utvide forbudet til å gjelde jenter opp mot 11 år, melder The Independent.

St. Stephens Primary School, som omtales i britisk presse som en av toppskolene i det offentlige skolesystem i London, har opplevd mye kritikk etter at de i starten av januar kunngjorde at de vil forby jenter under åtte år å bruke hijab på skolen.

Den London-baserte skolen oppfordret myndighetene, med sitt forbud, til å ta et klart standpunkt i debatten om religiøse hodeplagg, og etterlyste i denne sammenheng tydeligere retningslinjer for bruk av hijab og religiøs fasting på skolen. Det melder flere britiske medier, deriblant The Times.

Etterlyser klare retningslinjer
Skolestyrets leder Arif Quawi, som ledet beslutningen om å forby det religiøse hodeplagget, har nå valgt å trekke seg tilbake fra sin stilling i etterkant av skolens avgjørelse om å reversere forbudet.

Han har tidligere utrykt til utdanningsdepartementet, et behov for nasjonale regler for skoleuniformer. Per dags dato er det, til tross for visse retningslinjer fra myndighetene, skolene selv som i stor grad må avgjøre hvordan de velger å løse uniforms-relatert problematikk.

I tillegg til henvisning til Likestillingsloven, foreslår de offentlige retningslinjene at skolene må jobbe sammen med sine lokalsamfunn og at elevene har retten til å uttrykke sin religion, men ikke nødvendigvis til alle tider, steder og på alle måter.

Skolen, som har et betydelig innslag av elever med bakgrunn fra Pakistan, India og Bangladesh, toppet i fjor The Sunday Times sin årlige liste over den beste offentlige barneskolen, og kom også til topps i den engelske skoleguiden for året 2018.

Møtte stor motstand
I kjølvannet av den kontroversielle avgjørelsen, har ikke reaksjonene latt vente på seg.  The Independent meldte nylig at mer enn 19 000 signerte en underskriftskampanje i et forsøk på å løfte hijab-forbudet, på den bakgrunn at «individualitet, valgfrihet, kulturell arv og uttrykk får forbli fritt innenfor utdanningsinstitusjonen».

En separat underskriftskampanje, signert av i overkant 1 400 mennesker, krevde også at Arif Quawi trakk seg fra skolestyret.

Sist fredag, uttalte skolen i et innlegg på sine hjemmesider, under regelverket for skoleuniformen, at de har bestemt at de vil reversere forbudet med umiddelbar virkning.

Delte meninger
Til tross for sterk motstand fra flere hold, har flere nøkkelpersoner utrykt støtte ovenfor skolens hijab forbud. Aktivist Amina Lone, med-grunnlegger av ”Social Action and Research Foundation”, uttalte nylig på Twitter at «reverseringen av forbudet er med på å promotere religiøs ekstremisme og er med på å snevre inn unge muslimske jenters rettigheter».

Lederen for Utdanningsutvalgets komite, Robert Haflon, utrykte også at det var galt at skolen opplevde så sterk motstand mot hijab forbudet.

– Vi må være forsiktige og passe på at veldig unge barn ikke blir utsatt for strenge krav utenfor skolen som kanskje ikke er i deres beste interesse, uttalte han til The Sunday Times.