Palestinere reagerer kraftig på besøket, som de ser på som en provokasjon.
Haram al-Sharif, av jøder omtalt som Tempelhøyden, ligger i gamlebyen i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem. Høyden regnes som det tredje helligste stedet i islam og det helligste stedet i jødedommen.
Den israelske nettavisen Ynet viser bilder av Ben-Gvir som besøker stedet under et stort sikkerhetsoppbud tirsdag morgen.
– Farlig opptrapping
Det palestinske utenriksdepartementet «fordømmer kraftig stormingen av al-Aqsa-moskeen av den ekstremistiske ministeren Ben-Gvir», heter det i en uttalelse fra Ramallah.
– Vi anser det som en provokasjon uten sidestykke og en farlig opptrapping av konflikten, heter det videre.
Ben-Gvir hadde på forhånd blitt advart av Israels opposisjonsleder og tidligere statsminister Yair Lapid om at et besøk hit kunne utløse vold. Den militante palestinske Hamas-bevegelsen sa på forhånd at Ben-Gvir ville gå over streken dersom han besøker Haram al-Sharif.
Ingen bønn
– Vår regjering vil ikke bøye oss for Hamas’ trusler, sier Ben-Gvir i en uttalelse som nyhetsbyrået AFP viser til.
Bare muslimsk bønn er tillatt på åsen, som har vært åsted for en lang rekke sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker. Det er ingenting som tyder på at Ben-Gvir ba under tirsdagens besøk.
Ben-Gvir leder det ultranasjonalistiske religiøse partiet Jødisk makt og står bak en rekke provoserende uttalelser og handlinger rettet mot palestinere. Han ble tatt i ed i forrige uke som medlem av Benjamin Netanyahus nye regjeringskoalisjon, som omfatter ultrareligiøse og partier på den ytterste høyresiden.
Jernhånd
– Tempelhøyden er det viktigste stedet for Israels folk, og vi bevarer bevegelsesfriheten til muslimske og kristne, men jøder vil også gå opp på høyden. Og de som kommer med trusler, må bli håndtert med jernhånd, sier Ben-Gvir i uttalelsen fra sin talsmann tirsdag.
Ben-Gvir har besøkt høyden en rekke ganger tidligere, men dette er første gang siden han ble statsråd. Han har lenge tatt til orde for at jøder må få større tilgang til Haram al-Sharif. De
fleste rabbinere forbyr jøder å be på stedet, men det har vært en voksende jødisk bevegelse de siste årene som støtter bønn her.
Sharons besøk i 2000
Hamas-talsmann Hazel Qassem beskriver Ben-Gvirs besøk som «en fortsettelse av den sionistiske okkupasjonens aggresjon mot våre hellige steder og krig mot vår arabiske identitet».
– Vårt palestinske folk vil fortsette å forsvare de hellige stedene og al-Aqsa-moskeen, sier Qassem.
Jerusalem og den okkuperte gamlebyen ligger i kjernen av den israelsk-palestinske konflikten og har utløst en rekke voldsspiraler opp gjennom årene. Daværende opposisjonsleder Ariel Sharons besøk på Haram al-Sharif i 2000 regnes blant de utløsende faktorene for den andre palestinske intifadaen.
(©NTB)