Norsk-brasilianere: – Hydro, ta ansvar

 
Foto: Larissa Avelar
Norsk Hydro må stille 340 millioner i sikkerhet for miljøfarlige utslipp i Brasil. Norsk-brasilianske aktivister møtte selskapets representanter, og mener storkonsernet må ta ansvar for skadene de har påført nærmiljøet.

Norsk Hydro er dømt til å stille 340 millioner kroner i sikkerhet etter utslippsskandalen ved fabrikken Alunorte i Brasil, som ligger i den nord-brasilianske delstaten Pará.  Kjennelsen omtales av den brasilianske TV-kanalen Globo, som siteres av NRK.

I dommen er Norsk Hydro pålagt å stille bankgaranti for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området rundt fabrikken Alunorte.

Samtidig er det sterk uenighet om ansvaret for miljøutslippene. Norsk Hydro hevder på sin side, etter å ha gjennomført egne undersøkelser, at man ikke er ansvarlig for utslippene.

Viste frem forurenset vann
Norsk-brasilianske politiske aktivister som Utrop har snakket med tviler på sin side om det norske storkonsernet kommer til å ta det fulle ansvaret for eventuelle miljøødeleggelser.

Larissa Avelar og Gustavo Parra var i løpet av sist uke på møte hos Norsk Hydro, hvor de var i samtale med Halvor Molland, informasjonsdirektør og sjef for medierelasjoner. Som en slags markering tok også Avelar og Parra med seg et par flasker med skittent vann som folk i Pará må drikke etter utslippet.

 
Foto : Larissa Avelar

– Situasjonen nå er at Hydro har fullstendig endret sin strategi i denne saken. De har gått fra å innrømme og unnskylde seg til å nekte for utslippet, og så kjøre en lang prosess i det brasilianske rettssystemet. Den nye strategien er godt kjent til miljøbevegelsen. Det er strategien som andre store miljøversting-selskaper bruker. Dette tilsier at Hydro ikke er noe bedre i å håndtere en miljøskandale enn andre store selskaper. Vår oppfatning er at hensynet til lokalbefolkningen er fortsatt veldig nedprioritert, sier Gustavo Parra til Utrop.

– Ikke første gang
Ifølge Parra er ikke dette første gang at slikt skjer.

– I 2009 ble Alunorte bøtelagt på grunn av giftutslipp. På denne tiden eide Norsk Hydro allerede en del av Alunorte, og har fortsatt ikke betalt bøtene. Norsk Hydro har ca. 2000 rettsaker knyttet til seg grunnet miljøskader. Flesteparten av anklagene er fra individer som har vært rammet av selskapets virksomhet.

Hvor store miljøskader er blitt gjort?

– Det er vanskelig for oss som ikke er spesialister å presisere hvor store miljøskader har vært gjort. Hydro og brasilianske myndigheter er uenige om omfanget. For oss er det viktig å påpeke at Hydro har selv innrømmet ulovlig utslipp over en lang periode, uavhengig om det har vært sterkt regnvær i februar. 

Skuffet over håndtering
Både Parra og hans aktivistkollega Larissa Avelar, som begge bor i Norge, er skuffet over hvordan saken er blitt håndtert.

 
Foto : Larissa Avelar

– Vi hadde forventet at Hydro hadde overasket oss og miljøbevegelsen i Brasil positivt med for en gangs skyld å sette interessene til lokalbefolkningen og miljøet foran interessene til sine aksjonærer. Hydro har tjent godt på skattelettelser og subsidier, og vi hadde forventet at de skulle bruke denne krisen på en positiv måte for å vise at de er et forbilde. Det har vi ikke sett. Forslagene om kompensasjonstiltak som ble lagt frem sist uke oppfatter vi nesten som useriøse.

Larissa Avelar legger til:

– I januar 2017 ble det annonsert at Hydro fikk 7,5 milliarder brasilianske reais i skattefritak, som skulle gjelde i perioden 2015-2030. De har også fått cirka 40 prosent i rabatt på strøm, noe som kommer til nytte siden deres virksomhet er strømkrevende. Samtidig opplever vi at det har vært mye press på selskapet, både i Brasil og i Norge. Vi ser det som et godt tegn hvis Hydro begynner å ha en åpen dialog, ikke bare med myndighetene i Brasil, men også med lokale aktivister og organisasjoner. Når de starter å behandle alle likt og med respekt, så blir det en mer demokratisk prosess.

Lite troverdighet
Hvordan ser dere på Hydros troverdighet i forhold til videre satsing i Brasil? 

– Hydro har mistet mye troverdighet, både hos investorer og i den brasilianske offentligheten. Det er som om de ikke har skjønt at verden har forandret seg, og at det stilles nå helt andre forventninger om etikk og ansvarlighet til næringslivsbedrifter. Vi er derfor veldig skeptisk til en eventuell videresatsing i Brasil, sier Parra.

– Det er vanskelig å ha positive forventning til en bedrift som hverken har betalt gamle bøter og anket nesten alle avgjørelse om erstatningskrav. Dette er en mørk historikk som får oss til å bekymre for den pågående situasjonen. Vi får håpe at det ikke skal gjentas, sier Avelar.

Nekter for storutslipp
I rapportene som Norsk Hydro la frem sist uke bekrefter konsernets uttalelser om at Alunorte-anlegget i Brasil ikke har forurenset lokalsamfunn i nærområdet.

Konklusjonen fremgår i rapporten fra den interne ekspertgruppen og gjennomgangen fra tredjepart, det brasilianske miljøkonsulentselskapet SGW Services.

– Begge rapportene bekrefter våre tidligere uttalelser om at det ikke har vært overløp fra rødslamdeponiene, og at det ikke finnes indikasjoner eller bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene i nærheten etter det kraftige regnværet i februar, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til NTB.

Satt i gang tiltak
Etter et uvanlig kraftige regnvær i februar har en intern ekspertgruppe og det brasilianske miljøkonsulentselskapet SGW Services foretatt en gjennomgang av Alunorte. Undersøkelsene omfatter driften av rødslamdeponiene, vann- og avløpssystemene og potensiell innvirkning på det eksterne miljøet.

Konsernsjefen sier at selskapet har iverksatt flere tiltak for å styrke driften ved Alunorte, blant annet vannbehandlingskapasitet, beredskapsplaner og vedlikehold.

– Vi vil også styrke samfunnsengasjementet vårt for å sikre at vi bidrar til en bærekraftig utvikling i Barcarena i samsvar med Hydros strategi for samfunnsansvar, sier konsernsjefen videre.