Norsk-somalieren har fått navnet «Nora» av NRK av sikkerhetsgrunner. 27-åringen ble selv etterlatt i Hargeisa i Somaliland, på en healing-institusjon.
Nora ønsker å gi et ansikt til norske barn og unge som opplever å bli innestengt på koranskoler eller lignende institusjoner, i Somalia og Kenya.
– Jeg vil sende et budskap til ungdommene som har fått mulighet til å komme tilbake til Norge. De skal vite at de har verdighet, og at det er noen som vet hva de sliter med, sier hun til NRK.
Giftet og skilte seg
Nora vokste opp på Oslos østkant. Hun giftet seg som 17-åring, og inngikk det hun kaller et “ulykkelig eksteskap”. Hun skilte seg som 19-åring, noe familien ikke kunne tilgi.
Foreldrene reagerte med sjokk på skilsmissen, og mente hun brakte skam over familien.
– Min mor var bekymret for meg fordi jeg var skilt. Hun mente jeg måtte være besatt av demoner eller var forhekset. Det var derfor de sendte meg til institusjonen i Hargeisa, forteller 27-åringen til NRK.
– Tvunget til å drikke «hellig vann»
Noras versjon av historien har mye til felles med ungdommer som tidligere har fortalt NRK om sine opphold på koranskoler i Somalia.
I nesten ett år var hun innelåst, forteller hun. Og det første hun opplevde var å måtte drikke vann med spytt i.
– Sjeiken (geistlig leder) leste i Koranen, og spyttet gang på gang i en bøtte full av vann. Så fikk jeg beskjed om å drikke dette “hellige vannet”.
Utsatt for støt
Videre forteller Nora at vaktene pisket henne og de andre unge jentene med kjepper. Hun forteller også at sjeiken brukte elektriske støt for å «drive ut demoner».
– Han surret metalltråd rundt pekefinger og langfinger på hver hånd, og så satte han på strømmen på et slags bilbatteri.
Overgrep og tortur
Advokat Guleid Ahmed Jama er direktør for organisasjonen Human Rights Centre. Han har lenge advart mot disse healing-institusjonene, som heter cilaaj på somalisk.
– Dette er overgrep og tortur. De som bruker slike metoder, bør straffes, sier han.
Sjeik Maxamed Ismaaciils, som leder institusjonen hvor Nora skal ha blitt utsatt for den angivelige mishandligen, forklarer overfor NRK formålet med institusjonen.
– Her gjør jeg to ting. Jeg helbreder ved hjelp av urtemedisin, og jeg helbreder ved hjelp av koranen, sier Ismaaciil.
– Denne personen forteller noe som ikke er sant. Hvis hun sier dette, så må hun ha bevis. Vi må møtes i retten, og hun må ha vitner og bevis. Vi tilgir ikke at hun forteller dette, sier han.