- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Flesteparten av venezuelanerne har dratt til Colombia, Ecuador, Peru og Brasil. Hovedårsaken til flukten oppgis å være matmangel, skriver Nettavisen.
Colombia, som nærmeste naboland, opplevde i fjor å få opptil en million flyktninger fra Venezuela, ifølge France 24. Tallene er fra det internasjonale Røde Kors, og omfatter kun registrerte grensekrysninger fra colombiansk grensepoliti.
Over halvparten av venezuelanerne som fram til juni hadde forlatt landet, lider ifølge FNs rapporter av underernæring, opplyste talsmann Stephane Dujarric til pressen i New York tirsdag.
I økonomisk og politisk uro
Fra nabolandet Colombia har man tidligere opplyst at over én million mennesker har kommet fra Venezuela i løpet av halvannet år. Av disse har over 400.000 fått oppholdstillatelse.
Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer. Alvorlig mangel på grunnleggende medisiner og medisinsk utstyr har dessuten ført til en kraftig forverring av kvaliteten på sykehus i Venezuela.
Landet sliter også med en fastlåst politisk konflikt, hvor den sittende presidenten Nicolas Maduro og hans regjering har tilegnet seg stadig større makt, og satt både parlament og uavhengige domstoler ut av spill.
En koalisjon av venstreorienterte partier kom til makten i 1999, anført av Hugo Chavez, og gjennomførte en “bolivariansk revolusjon”, med vidtgående og godt motatte sosiale reformer i et land preget av fattigdom og korrupsjon. Men siden dengang har det gått nedover for landet, spesielt etter at Nicolas Maduro overtok makten i 2013 etter Chavez`bortgang. Chavez overlevde selv et kuppforsøk anført av den mer høyreradikale delen av opposisjonen i 2002.
Grunnet den stadige økende autoritære utviklingen i landet, er Venezuela ikke lenger medlem i OAS (Organisasjonen for amerikanske stater), og har fått et anstrengt forhold til flere EU-land. USA har også innført sanksjoner mot landet.
Folk fra alle samfunnslag
Fotograf Greg Kahn tilbrakte tidligere i år flere uker i den colombianske byen Cucuta, som ligger like ved grensen. Byen regnes som episenteret for den venezuelanske utvandringen.
I sin fotoreportasje for National Geographic intervjuet han flere venezuelanske flyktninger, og møtte folk fra alle samfunnslag. Alt fra familiefedre som har reist ut for å kunne gi sin familie et bedre liv, til universitetsprofessorer, til gravide kvinner som velger å føde utenfor landet grunnet den elendige sykehusstandarden.
– Selv de som hadde en god jobb kunne knapt få endene til å møtes, siden inflasjonen spiser opp lønnen deres, sier han til National Geographic.