Terrorkrigen truer nyvunnet pressefrihet i Asia

-Mange regjeringer bruker kampen mot terroren som legitimasjon for å undertrykke oppsisjonelle og uavhengige stemmer, skriver Repportere uten grenser.

Journalister blir beskyldt – med og uten bevis – til å støtte maoistiske “terrorister” i Nepal, tsjetsjenske “terrorister” i Russland og tibetanske “terrorister” i Kina. Kritikk mot regjeringen blir nå sett på som trussel mot den nasjonale enheten.

I løpet av 90-tallet opplevde mange land i Asia en lovende demokratisering. Trenden er i ferd med å snu nå. Thailand var Asias første land som forankret informasjonsfriheten i forfatningen. Nå blir kritiske journalister overvåket og redaksjoner gjennomsøkt for første gang siden militætdiktaturet ble avløst på slutten av 80-tallet.

I Indonesia ble diktatoren Suharto styrtet i mai 1998, Jusuf Habibe overtok og trakk lovene som innskrenket ytringsfriheten. Mange nye aviser så plutselig dagens lys. Men nå er reaksjonære Megawati president, og med konfliktene i Aceh og Vest-Papua som bakgrunn etablerte parlamentet i november i fjor en mediekommisjon med retten til å sensurere innhold og inndra lisenser. I Malaysia ble ifjor kritiske Internettsteder sperret og i Vietnam tilgangen til utenlandske nettsider begrenset.

Journalister ble slått og banket opp fordi de kritisere den politiske ledelsen i Kambodia, Indonesia, Bangladesh, Nepal, Pakistan og India. 11 journalister blir myrdet, 53 sitter i innesperret fengsel: 18 i Nepal, 16 i Burma og 11 i Kina.

Les mer i Asian Times: Dark days for Asian journalism