Rasismen på vei opp i Frankrike, ifølge rapport

Rasismen er på vei opp i Frankrike, noe som gir ytre høyre drahjelp.
Foto: Blandine LC
Gaza-krigen bidro i fjor til en økning i både antisemittisme og islamofobi i Frankrike, ifølge en fersk rapport fra Frankrikes menneskerettskommisjon CNCDH.

Rapporterte tilfeller av antisemittisme økte i fjor med hele 284 prosent i Frankrike, ifølge rapporten. Anti-muslimske tilfeller økte med 29 prosent, mens andre typer rasistiske handlinger økte med 21 prosent.

– 2023 var preget av en sterk fremvekst av avvisningen av «den andre», både når det gjelder meningsutveksling og i handlinger, skriver CNCDH.

Og Israel-Palestina-konflikten bidro til økningen av antisemittisme, som har nådd rekordhøye nivåer i rapportens 34 år lange historie.

Over halvparten (51 prosent) svarer i undersøkelsen at de ikke føler seg hjemme i Frankrike lenger. Til sammenligning svarte 43 prosent det samme i samme undersøkelse året før.

Frankrike er hjem for flere jøder enn noe annet europeisk land, men har også en stor muslimsk befolkning. Hver gang konfliktnivået øker i Midtøsten, fører det derfor også ofte til konflikt, protester og sammenstøt i Frankrike.

(©NTB)