- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Sex og Politikk (IPPF Norway) og IPPF Afrika er svært glade og fornøyde med at de folkevalgte i Gambia sto imot presset fra konservative islamske religiøse krefter, og avviste lovforslaget som ville ha opphevet forbudet mot kvinnelig omskjæring (FGC), skriver organisasjonen i en pressemelding.
I mars gikk IPPF Afrika sammen med gambiske og andre aktivister, sivilsamfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsgrupper, for å fordømme den foreslåtte reverseringen av loven, og kalte forslaget “et stort tilbakeslag for menneskerettighetene til gambiske kvinner og jenter”.
Hylles av FN
Også FN hyller vedtaket i parlamentet i det vestafrikanske landet.
– Etter avstemningen i nasjonalforsamlingen, berømmer vi landets beslutning om å opprettholde forbudet mot (kvinnelig) omskjæring, og bekrefter på nytt landets forpliktelser til menneskerettigheter, likestilling og beskyttelse av kvinner og jenters helse.
– Vi forblir standhaftige i vår forpliktelse til å støtte regjeringen, sivilsamfunnet og lokalsamfunnene i Gambia i kampen mot kvinnelig omskjæring, lover FN-toppene videre i uttalelsen.
Uttalelsen ble utstedt av Catherine Russell, administrerende direktør for FNs barnefond (UNICEF); Natalia Kanem, administrerende direktør for FNs befolkningsfond (UNFPA); Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO); Sima Bahous, administrerende direktør for UN Women, og Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter.
Stortinget med søkelys på FGC
Temaet er også høyt prioritert her hjemme, Stortingets eget SRHR-nettverk har vedtatt å sette søkelys på to konkrete områder til høsten, det ene er abort og det andre er FGC, omskjæring av kvinner eller kvinnelig kjønnslemlestelse som det gjerne også kalles på norsk.
Kvinnelig omskjæring ble forbudt i Gambia i 2015, men har likevel blitt ulovlig praktisert, og praksisen forsvares og anbefales av en rekke konservative islamske religiøse ledere. Lovforslaget ble fremmet etter at en religiøs leder tilbød seg å betale boten til tre kvinner som hadde utført omskjæringer og som hadde blitt dømt for dette.
Spebarn og unge jenter
FGC utføres for det meste på spedbarn og unge jenter. Det påfører ofte jentene alvorlige umiddelbare og langsiktige fysiske og psykiske skader, inkludert infeksjon, senere kan de oppleve fødselskomplikasjoner og posttraumatisk stresslidelse. I tillegg til å påføre jenta eller kvinnen ubeskrivelige smerter, så medfører det også at sexlivet kan bli vanskelig.
Ifølge UNICEF har cirka 73 prosent av kvinner og jenter i Gambia, i alderen 15 og 49 år, opplevd omskjæring. Maksimumsstraffen for forbrytelsen er en bot tilsvarende rundt 8000 kroner, tre års fengsel, eller begge deler. Hvis omskjæringen fører til at jenta eller kvinnen dør, så kan den ansvarlige bli dømt til livstid i fengsel.
Les også:
Omskjæringsmetode skaper uklarhet blant norsk-somaliere