Fransk synagoge påtent: – En antisemittisk handling

– Jeg fordømmer angrepet på synagogen i La Grande-Motte, skriver Eide i en uttalelse på X søndag ettermiddag.
Foto: regjeringen.no
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer lørdagens ildspåsettelse ved en synagoge i La Grande-Motte utenfor Montpellier og kaller det en ekstrem handling.

– Jeg fordømmer angrepet på synagogen i La Grande-Motte. Det var en antisemittisk handling, skriver Eide i en uttalelse på X søndag ettermiddag.

Reaksjonen kommer etter to biler ble satt i brann utenfor synagogen i La Grande-Motte i Montpellier i Sør-Frankrike lørdag. Brannen spredte seg til synagogens dører og en mann ble observert på stedet ble pågrepet lørdag kveld.

– Våre tanker går til alle som er berørt av dette i Frankrike og i det jødiske samfunn. Vi må alle kjempe mot antisemittisme. Vi må alle stå opp mot fordommer og rasisme i alle sine former, skriver Eide videre.

President Emmanuel Macron har kalt ildspåsettelsen «en terrorhandling» som et samlet Frankrike vil bekjempe.

Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer synagogeangrepet.

Innenriksminister Gerald Darmanin meldte om pågripelsen på X sent lørdag kveld.

Ifølge TV-kanalen BFM er den pågrepne en 33-åring fra Algerie. Rundt 200 politifolk ble satt inn i jakten på den mistenkte.

Pågrepet i Nimes

Hendelsen etterforskes av påtalemyndigheten for terrorsaker. Natt til søndag opplyser de at den mistenkte ble pågrepet i Nîmes, som ligger rundt 45 kilometer nordøst for La Grande-Motte.

– Før politiet kunne gripe inn, skjøt den mistenkte mot politiet, som skjøt tilbake. Mannen ble skadet i ansiktet, heter det i en uttalelse.

Også to andre personer er satt i arrest.

To biler ble påtent ved synagogen av en person som hadde et palestinsk flagg knyttet rundt livet, ifølge bilder fra et overvåkingskamera.

– Antisemittisk handling

Brannen forårsaket en eksplosjon, og en politimann ble skadet. Årsaken til eksplosjonen skal ha vært en gassflaske inni en av bilene. Samtidig begynte synagogens to dører å brenne. Ifølge statsminister Gabriel Attal satte gjerningsmannen fyr på begge deler.

Innenriksminister Gerald Darmanin har kalt hendelsen i La Grande-Motte for en åpenbar forbrytelse, mens statsminister Attal sier det er en antisemittisk handling.

– Nok en gang blir våre jødiske medborgere angrepet, sier Attal.

Det var ingen personer i synagogen da brannen brøt ut, ifølge opplysninger gitt til France Info.