- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
Fredag møtte Eide Sør-Afrikas ferske utenriksminister, 40 år gamle Ronald Lamola, i Pretoria. Lamola tilhører ANC, som har hatt regjeringsmakten siden landets svarte majoritet fikk stemmerett i 1994.
Under valget i mai i år mistet partiet for første gang på 30 år flertallet de har hatt i nasjonalforsamlingen og måtte søke koalisjonspartnere.
Regjeringen teller nå hele sju partier, og president og ANC-leder Cyril Ramaphosa har en stri jobb med å holde dem samlet.
Positiv utvikling
– Den demokratiske utviklingen er positiv. Det var krevende under president Jakob Zuma, men de har ryddet opp i mye siden. ANC har lært seg å dele makt, og det er bra, sier Eide til NTB.
– Men dette er fortsatt et av verdens mest ulike samfunn. Selv om apartheid er over, så lever de fleste svarte fortsatt i townshiper, mens det stort sett er hvite som bor i de fineste husene vi kjører forbi, sier han.
– Det er et langt stykke igjen, noe de også sier selv, sier Eide.
Sterk stemme
Sør-Afrika er ikke bare Afrikas største økonomi, men er også en stadig sterkere stemme globalt, konstaterer Eide.
Landet har engasjert seg sterkt på palestinernes side og har klaget Israel inn for FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ).
Ifølge Sør-Afrika begår Israel folkemord på Gazastripen, en anklage ICJ tar på alvor og har funnet grunn til å forfølge.
– Vi ønsker velkommen at ICJ brukes, men overlater til domstolen å vurdere om anklagen om folkemord er riktig, sier Eide.
Store ambisjoner
Sør-Afrikas nye koalisjonsregjering har store ambisjoner når det gjelder fornybar energi, og Eide møtte under sitt besøk flere norske selskap som har investert innen sektoren.
Norge har gjennom Norfund investert 2,3 milliarder kroner i fornybar energi i Sør-Afrika, viser tall fra UD.
Dette er i tråd med Norges ferske Afrika-strategi, som Eide nylig la fram. Der flyttes fokuset fra bistand til næringslivssamarbeid og handel.
– Dette er hva afrikanerne selv ønsker. Vi sier ikke at vi skal slutte med bistand nå, men at målet på sikt skal være at dette er land som kan bidra på en mer normal måte i verdensøkonomien, sier Eide.
Han understreker blant annet viktigheten av å bygge opp industri slik at afrikanske råvarer kan foredles i Afrika, noe som kan legge grunnlaget for økonomisk utvikling.
Sosiale utfordringer
Sør-Afrika står imidlertid overfor store sosiale utfordringer, og sikkerhetssituasjonen er krevende.
– Det er nå dobbelt så mange sikkerhetsvakter som ansatte i forsvaret og politiet til sammen her i landet. Dette er usunt, sier Eide.
Verdensbanken anslår at 55 prosent av Sør-Afrikas innbyggere lever under den nasjonale fattigdomsgrensa.
– De sosiale utfordringene er enorme, men samtidig er Sør-Afrika den mest moderne økonomien i Afrika. Det er et land med stort potensial, sier Eide.
(©NTB)