Forsker: Tysk grensekontroll vil neppe redusere ulovlig innvandring

Økt grensekontroll bremser ikke ulovlig innvandring, mener migrasjonsforskeren Gerald Knaus.
Foto: European Stability Initiative
Tysklands varsler utvidet grensekontroll, men det vil neppe føre til merkbar nedgang i ulovlig innvandring og antall asylsøkere, mener migrasjonsforsker.

– De som forventer at grensekontrollen vil føre til mindre irregulær innvandring, skaper en forventning som er umulig å oppfylle, sier Gerald Knaus i et intervju med radiostasjonen Deutschlandfunk.

Til tross for åpne grenser i Schengen, er det allerede innført kontroll ved noen av Tysklands ni landegrenser, blant annet mot Polen. Mandag utvides dette til å inkludere Danmark og Benelux-landene.

Knaus påpeker at flere EU-land, inkludert Frankrike og Østerrike har hatt grensekontroll i en årrekke, uten at det har «redusert antall asylsøknader i det hele tatt».

Radikale tiltak

Grensekontroll er heller ikke egnet til å hindre islamistisk terror, ettersom mange gjerningsmenn har blitt radikalisert i Tyskland, påpeker Knaus.

For å stanse irregulær innvandring, kreves det radikale tiltak, mener han.

– Hvis tanken er å stanse det helt, så kan det bare oppnås ved å oppheve Schengen. Du vil også trenge et gjerde ved grensen, sier Knaus.

Juncker kritisk

EU-kommisjonens tidligere president Jean-Claude Juncker er også kritisk til Tysklands beslutning om å innføre grensekontroll for å hindre ulovlig innvandring.

Han frykter at Tyskland med det bidrar til å undergrave Schengen-samarbeidet og prinsippet om åpne grenser.

Juncker viser også til at grensekontrollen vil få store følger for pendlere, blant annet for over 50.000 tyskere som daglig krysser grensa til hans eget hjemland Luxembourg.

Har sviktet

Knaus mener alle forsøk på å hindre irregulær migrasjon internt i EU har sviktet og at saken må gripes an på EU-nivå.

– Vi trenger å redusere den irregulære innvandringen til EU, og vi trenger en debatt om dette, sier han.

Knaus har liten tro på økt overføring av migranter som allerede er registrert i andre land.

– Dersom et land som for eksempel Italia, setter seg på bakbeina, og EU ikke starter en prosess om regelbrudd, vil andre raskt følge etter, tror forskeren.

(©NTB)