- Kronprins Haakon på besøk i moské fem år etter terrorangrep - 05.11.2024
- Norsk krematoriekapasitet sprengt - 04.11.2024
- SSB: Familieinnvandringen til Norge er nå større enn før pandemien - 04.11.2024
For «Green Border» – som fikk juryens spesialpris i Venezia i fjor og en mengde strålende anmeldelser – er en dypt kritisk film om hvordan Polen taklet flyktningkrisen. I resten av verden begynte den i 2015, i Polen drøyde det til 2021.
– Jeg så hvordan regjeringen legaliserte vold mot flyktninger og hvordan man brukte det for innenrikspolitiske formål. Jeg følte umiddelbart at dette måtte jeg fortelle om, sier Holland og legger til:
– Vi må snakke mer om migrasjonen. Det er det største problemet i fremtiden. Miljøødeleggelse og krig og millioner på millioner med mennesker som kommer til å være i bevegelse, sier Agnieszka Holland.
Personangrep
«Green Border» skildrer hvordan en syrisk familie på jakt etter trygghet finner veien til «den grønne grensen» mellom Belarus og Polen, angivelig den enkle veien inn i Europa – og til Sverige, der de har slekt.
Historien deres flettes sammen med den om en engelsklærer fra Afghanistan, en gruppe aktivister på samme side av grensen – og en polsk grensevakt som sakte våkner opp til lidelsen hans rutinemessige jobb forårsaker.
– Jeg innså at reaksjonene mot filmen skulle bli kraftige, men jeg hadde ikke ventet meg så personlige angrep eller at presidenten offentlig skulle angripe meg, sier filmskaperen.
Laget i hemmelighet
Agnieszka Holland er en av polsk films frontfigurer, men har i mange år bodd i USA – der hun blant annet har regissert avsnitt av prestisjefylte TV-serier som «The Wire», «The Affair» og «House of Cards». I kinofilmene hun lager, har hun ofte taklet Europas mørke historie – som holocaust i Oscar-nominerte «In Darkness» (2011).
Hun måtte lage «Green Border» nærmest i hemmelighet i løpet av 24 dager, så hatsk var stemningen. Den forrige, konservative regjeringen brukte flyktningsituasjonen i opptakten til 2023-valet.
– De gikk så hardt ut at jeg tror de overdrev det. For mange polakker ble det i stedet en vekkerklokke: «Hva slags land har vi blitt?». Jeg er kjent i Polen, nå så de hvordan jeg ble angrepet, og det vekket mange.
– Nazipropaganda
Da filmen hadde verdenspremiere i Venezia i fjor på denne tiden, økte angrepene mot Holland kraftig. Justisminister Zbigniew Ziobro sammenlignet den med nazipropaganda, president Andrzej Duda dro fram et slagord fra andre verdenskrig om at «bare svin sitter på kinoene».
Men premiere ble det – og i Polen ble filmen en kinosuksess med 800.000 besøkende, høyere tall enn for «John Wick 4». En måned senere gikk polakkene til valg – og høyreregjeringen tapte.
– Kanskje hadde min film litt med det å gjøre, sier Holland ubeskjedent.
– De som så den, ble rørt og innså at man må snakke om menneskelige verdier.
Fredag 20. september har «Green Border» kinopremiere i Norge.
(©NTB)