- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
- Forlik om innstramminger i loven om trossamfunn - 18.12.2024
- Tyskland: Merz går til valg på skattelettelser og redusert innvandring - 18.12.2024
Bergenseren, som fortsatt bor i New York, tilbrakte fem år tett på den ytterste, mest ekstreme høyresiden i USA. Boka hans om opplevelsen, «Alt du elsker, skal brenne», ble sluppet i 2018 og godt mottatt av anmelderne på begge sider av Atlanteren.
USA var i 2017 blitt rystet av et enormt, og voldelig opptog av høyreekstremister i universitetsbyen Charlottesville i Virginia, og litteratur rundt fenomenet ble ansett som uhyggelig aktuelt.
Fra da til nå har mye skjedd. Donald Trump er ikke lenger USAs president, men er fortsatt kandidat for Det republikanske partiet og personen mye av den amerikanske samfunnsdebatten kretser rundt.
Tror ikke 2020 gjentar seg
Da Trump tapte presidentvalget i november 2020 og måtte overgi presidentembetet til Demokratenes Joe Biden, svarte høyreekstreme og andre Trump-tilhengere med å storme Kongressen 6. januar 2021. Ekstremister var bare meter unna Kongressen og visepresident Mike Pence, som var i gang med å godkjenne valgresultatene.
Fem opprørere ble drept, en politimann døde senere av skadene sine, og flere hundre ble skadet. Hundrevis er blitt dømt for sine handlinger.
Det tror imidlertid ikke Tenold Aase skjer på ny.
– Det er jo en helt annen verden enn i 2020–2021. Spesielt 2020 var en helt sprø tid. Alle satt innelåst på grunn av koronapandemien, og da de slapp ut, demonstrerte folk for alt mulig, sier han til NTB.
Uroår
2020 og 2021 var ganske riktig år med mye sosial uro i USA. Politidrapet på svarte George Floyd førte til store demonstrasjoner under parolen «Black Lives Matter» i de fleste byer i USA og verden for øvrig. Disse demonstrasjonene førte igjen til dels voldelige reaksjoner fra høyreekstreme, som hyppig støtte sammen med anti-rasismedemonstrantene. I tillegg gikk ulike folk ut i gatene for å demonstrere mot munnbind og koronavaksiner, mot valgresultatet, for abortrettigheter og mye mer.
– Man ser ikke den samme aktiviteten nå. Grupper som var kjempeaktive for fire år siden, som Proud Boys, er nesten borte. Lederne havnet i fengsel, og jeg tror ikke temperaturen er like høy i dag, sier Tenold Aase.
Han understreker at han ikke vet hva som skjer nærmere valget i november, og at tankegodset fortsatt er til stede. Trump har fortsatt å hevde at valget i 2020 ble stjålet fra ham.
Drikkeklubb
– Folk er ikke så mye i gatene lenger. 6. januar var bare en av mange demonstrasjoner i den perioden. Vi får ikke en ny slik dag, det ville overrasket meg veldig.
Mange av gruppene på ytre høyre i USA startet som noe helt annet enn det de ble til i 2020–21.
– Proud Boys startet som en slags drikkeklubb. Mange grupper har gått tilbake til det de har holdt på med før. Jeg tror de ble lei av å slåss i gatene hver helg, sier Tenold Aase.
Noen av gruppene er også matet mer inn i hovedstrømmen i den mer organiserte kretsen rundt Trump, og har migrert tilbake til internett.
Reorientering
– Vi er kanskje inne i en slags periode med reorientering. Man så det samme fram mot da alt-right-fenomenet oppsto i 2014-2015, før det tenkte man at høyreekstremisme var nærmest borte i USA. Nå er vi inne i en periode der høyreekstremisme holder på å innta et nytt format, og man venter på å se hvilken form det manifesterer seg i.
Akkurat hva som skjer i november, tror Tenold Aase avhenger av hvordan valgkvelden og dagene etterpå utspiller seg. I november 2020 tok det flere dager før Biden ble erklært som seierherre på grunn av langsomme opptellinger i viktige delstater.
– Trump har allerede begynt å legge grunnen for å stille spørsmål ved valgresultat han ikke liker. Jeg kan se for meg folk som Rudy Giuliani, Roger Stone og så videre som kommer til å mase om at valget ble stjålet, og noen rettssaker, men ikke vold og store demonstrasjoner.
Skuffet over Trump
Han minner om at ytre høyre i USA heller ikke stoler uforbeholdent på Trump og Republikanerne. Tenold Aases bok fikk tittelen «Alt du elsker skal brenne» fra en tekstmelding en hoverende amerikansk nynazist hadde sendt til ham på valgkvelden, vel vitende om at nordmannen hadde vært fullt åpen om at han var godt ute på venstresiden. Men festen blant høyreekstremistene varte ikke lenge.
– De ble skuffet over Trump. De trodde han var deres kandidat, men han ble etter hvert en mainstream-republikaner i deres øyne.
(©NTB)